Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Što su djeca starija, roditelji manje brinu za njihovu sigurnost u vožnji

Sigurnost u vožnji djece povećava se i do 90 posto ako su ona pravilno vezana u autosjedalici


Od 105 provjerenih automobila ispred jednog zagrebačkog dječjeg vrtića, samo je 35-ero djece bilo ispravno vezano, a čak 71 dijete neispravno. Neka djeca su bila u autosjedalicama ali nisu bila vezana, neka su sjedila na prednjim sjedištima i bila vezana samo sigurnosnim pojasom koji im prolazi uz vrat,  neka su stajala između dva prednja sjedala, a neka sjedila nevezana pokraj prazne dječje autosjedalice. Istraživanje je također pokazalo da roditelji djecu vežu manje što su ona starija, pa mnogi kupuju sjedalice za bebe no čim odrastu ne kupuju one za stariju djecu iako su one mnogo praktičnije i jednostavnije za vezanje djece.

Tako djeca umjesto svoje sigurne u udobne sjedalice u kojima se smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 posto, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 posto, nose doslovno glavu u torbi i ovise i o pažnji roditelja ali i tisuće drugih sudionika u prometu.

Slično se događa već duže i u Americi te je Povjerenstvo za istraživanje prometa Državnog sveučilišta Wayne u Michiganu provelo istraživanje paze li roditelji na sigurnost djece jednako dok su bebe i kasnije, kada krenu u vrtić i školu. Utvrdili su također porazne brojke da samo 49,7 posto djece u dobi od četiri do osam godina koristi ‘booster sjedalicu’ na koju dijete jednostavno sjedne, a zbog povišenosti, sigurnosni pojam ih ne steže oko vrata.

Istraživanje je pokazalo i da 31 posto djece od 8 do 13 godina sjedi na prednjem sjedalu iako je preporuka da na stražnjem sjedalu sjede sve do 13-e godine. U Hrvatskoj je iz Zakona o sigurnosti u prometu izbačena
odredba da se dijete starije od pet godina, a mlađe od 12 godina smije voziti samo na stražnjim sjedalima. Stoga se u Hrvatskoj mogu vidjeti roditelji koji imaju autosjedalice na prednjem sjedalu u smjeru kretanja no u tom slučaju sjedalo bi trebalo gurnuti unatrag te za razliku od vožnje sa sjedalicom u kojoj je beba okrenuta naopako, treba upaliti zračni jastuk.

Stručnjaci upozoravaju roditelje i da kod vezivanja ne gledaju na dob djeteta te na osobnu žurbu.

– Bez obzira na dob za vaše djece, odvojite minutu da provjerite sjedalicu i sigurno zavežete svoje mališane jer upravo to može odigrati ulogu u slučaju sudara te između života i smrti – naveli su. Upozorili su i da djeca lakša od devet kilograma ili mlađa od 15 mjeseci nikada ne smiju biti smještena u smjeru vožnje jer se zbog slabije građe njihova tijela znatno povećava rizik od ozljeda.

Foto: Nicole Mays

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.