Djeca s teškoćama u razvoju Zdravlje i sigurnost

Što su Babysteps senzo – motoričke radionice za bebe i djecu?

Autorica: Ivana Štedul, diplomirana fizioterapeutkinja i radna terapeutkinja, autorica koncepta Babysteps senzo – motoričke radionice za bebe i djecu

Jeste li znali da se dijete rađa s više moždanih stanica, nego što je zvijezda u galaksiji? I znate li da će dijete do desete godine života izgubiti polovicu od trilijun moždanih stanica koje ima ako se one ne stimuliraju na adekvatan način?

Babysteps radionice kreirane su i za bebe s određenim motoričkim odstupanjima

Znate li da naše tijelo prima informacije od čak 7 osjetila? Uz svima nam poznata osjetila sluha, njuha, dodira, okusa i vida, informacije iz okoline primamo i osjetilom ravnoteže (vestibularno osjetilo) i propriocepcijom (znanje o tome gdje nam se nalaze dijelovi tijela, a da o tome ne moramo razmišljati).

Osim toga naš mozak ima jedan poseban dar – plastičnost. To znači da ima mogućnost stalnog mijenjanja i učenja. Ne kažemo uzalud kako djeca upijaju kao spužva jer prve 3 godine života dječji mozak ima sposobnost izrazito brzog učenja. Pa zašto onda to ne iskoristiti za maksimalno poticanje razvoja senzo – motoričkih vještina od najranije dobi, od rođenja?

Na ovim, i još mnogim drugim činjenicama vezanim uz neuroznanost kreirala sam koncept Babysteps senzo – motoričkih radionica za bebe i djecu©, jedinstveni i jedini koncept vježbi baziran na radnoterapijskom i fizioterapijskom principu, a sve s ciljem aktivnog stimuliranja senzo – motoričkih sposobnosti djeteta.

Babysteps radionice su kreirane za sve bebe, kako za bebe s urednim motoričkim razvojem, tako i za bebe s određenim motoričkim odstupanjima (hipotonus, distoni sindrom, hipertonus) jer u svim vježbama koristimo postavke babyhandlinga i stimulaciju svih 7 osjetila, a svaka vježba se i individualno prilagođava svakom djetetu.

Kroz naše razvojne aktivnosti bebe vježbaju kroz igru s izrazitim naglaskom na aktivnosti koje potiču razvoj ravnoteže. I da, kod nas bebe prvi salto u maminim rukama naprave već s 3 mjeseca (ako se radi o bebi urednog motoričkog razvoja). A bebama je to, vjerujte, izuzetno zabavno!

Mamine (i, naravno, tatine) ruke su nam i prvi rekvizit jer roditelje educiramo kako vježbati s bebom u vlastitom domu. Kako beba usvaja motoričke vještine počinjemo s korištenjem različitih rekvizita, poput lopti, motoričkih elemenata, poticajnih igračaka za razvoj fine motorike, a i akrobatske aktivnosti se malo kompliciraju (za mame i tate, ne za bebe).

Program vode fizioterapeuti i radni terapeuti, a kroz usmjereno poticanje motoričkog razvoja svaki mjesec beba pravilno usvaja sve motoričke faze:

  • održavanja stabilnog položaja na trbuhu s 2.5 – 3 mjeseca
  • samostalno rotiranje s 4 – 5 mjeseci
  • samostalno posjedanje iz bočnog položaja između 6.-tog i 8.-og mjeseca starosti
  •  četveronožno puzanje koje se obično očekuje između 9.-tog i 10.-tog mjeseca starosti, no naši Babystepsići ga usvoje uglavnom sa 7 – 8 mjeseci.
  • vertikalizacija (ustajanje s pravilnim iskorakom bez povlačenja rukama)
  • hodanje

Naglasak je upravo na ispravnom usvajanju svih motoričkih faza i ispravljanju onih faza koje eventualno nisu ispravno usvojene i upravo je zato program od izuzetne koristi i djeci s određenim motoričkim odstupanjima.

Osim ispravnog usvajanja svih motoričkih vještina kroz različita salta i akrobatske aktivnosti u majčinim rukama potičemo razvoj zaštitnih reakcija obrana od pada. One postaju ključne u trenutcima kada dijete počinje hodati i samostalno istraživati okolinu. Usvojenim reakcijama obrane od pada naučit će kako pravilno pasti (jer, vjerujte mi, past će kad – tad, koliko god se vi trudili to spriječiti).

Samim boravkom s drugim djecom iste kronološke dobi potiče se i razvoj komunikacijskih i socijalizacijskih vještina, što je posebno važno djeci od 1 – 3 godine.

BABYSTEPS Senzo – motoričke radionice održavaju se u mjesečnim ciklusima u SenzoGYM-u, a osim grupnog pohađanja programa, moguće je dolaziti i na individualne satove, a odnedavno smo uveli i on – line individualni sat.

Pa sada kada ste sve pročitali jeste li spremni za taj prvi bebin salto? Mi jesmo! I čekamo vas!

Foto: Babysteps

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.