Istaknute teme Prehrana

Što se se u svijetu najčešće poslužuje kao prvi obrok nakon poroda?

prvi obrok nakon poroda

Prvi obrok nakon poroda u svijetu diktira tradicija, a ne želudac


U našoj zemlji rodilje se često oglase nezadovoljnim slikama na Facebooku na kojima ismijavaju bolničku prehranu. Premda hrana u hrvatskim bolnicama nije uvijek reprezentativna, negdje se ipak pronađe i neki konkretniji obrok.

U svijetu pak vladaju malo drugačiji običaji. Mamama se nakon poroda serviraju tradicionalna jela ili napici koja se često poslužuju i gostima prilikom proslave rođenja djeteta jer simboliziraju sreću, plodnost i slično. Na neka od njih vjerojatno nas ne bi usrećila odmah poslije iscrpljujućeg poroda. Evo što se nudi rodiljama na svjetskim menijima:

Turska

Dok su još u bolnici, rodiljama u Turskoj poslužuje se njihovo tradicionalno crveno piće koje se zove Lohusa Şerbeti. Piće se sastoji od vode, šećera, cimeta, klinčića te crvene boje za hranu. vjeruje se kako pozitivno utječe na proizvodnju majčinog mlijeka.

Japan

Sekihan je tradicionalno japansko jelo, pa se često koristi i za proslave tijekom dolaska bebe na svijet. S obzirom da se u njemu nalazi crveni azuki grah, a Japanci crvenu boju smtraju vrlo povoljnom, nema boljeg izbora za prvi rodiljin obrok.

U prijevodu Sekihan doslovno znači crvena riža, no u stvari se radi o tradicionalnoj japanskoj riži kuhanoj, kako smo već pojasnili, s azuki grahom.

Buduće majke ga rado jedu i tijekom petog mjeseca trudnoće jer vjeruje se da baš tada njegova konzumacija pozitivno utječe na rast ploda.

Nizozemska

Običaj je, kada s u Nizozemskoj rodi dijete, da se obitelj i prijatelji počaste s tradicionalnom slasticom koja u doslovnom prijevodu znači “keksi s mišem”.

Ova slastica radi se od hrskavog nizozemskog kruha, premazanog margarinom te potom posutog s šarenim kuglicama  sjemena anisa. Ako se rodio dječak, kuglice budu plave boje, dok se za djevojčicu biraju one ružičaste. Ako pak na svijet dođe kraljevska beba, onda će se proslavljati narančastim mišjim keksima.

Miš se inače smatra simbolom plodnosti, a novim mamama trebao bi “pomoći” u proizvodnji mlijeka, probavi i postporođajnim grčevima.

Južna Koreja

Myeok Guk tradicionalno je južnokorejsko jelo za novopečene mame. One smatraju da je ova hranjiva juha, napravljena od algi i krcata hranjivim stvarima idealna za oporavak organizma koji je proživio porod.

Juha je također bogata i kalcijem, pa ju rodilje ne konzumiraju samo kao prvi obrok, već je često jedu i danima, čak i tjednima nakon poroda.

Libanon

Nove mame, ali i gosti u kući rođenju bebe prema libanonskoj tradiciji uvijek nazdravljaju Ainar začinjenim čajem. Izabrani začini, šećeri orašasti plodovi daju čaju slatkastu notu, dok sjemenke anisa koji je i ovdje prisutan, trebaju novim mamama pružiti utjehu te pomoći oporavku njihova tijela.

Kina

Jaja se u Kini smatraju simbolom plodnosti i života, a ona tvrdo kuhana i obojena u tradicionalnu crvenu boju slave dolazak novog života. Crvena boja također se povezuje sa srećom i radošću pa se s ovakvim jajima proslavlja i kada dijete navrši jedan mjesec te ostali važni događaji u životu djeteta.

Egipat

U Egiptu se proslava povodom rođenja djeteta zove Sebou i održava se tjedan dana nakon poroda. Tom prilikom, majka kao i gosti piju Moghat, vrući gusti napitak koji više podsjeća na neku smjesu, a sastoji se od vode, šećera i biljnog praha za kojeg su Egipćani vjerovali da potiče proizvodnju mlijeka kod majki rodilja.

foto: rawpixel.com

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.