Istaknute teme Odgoj

Što roditelji mogu naučiti odgajajući svoju djecu?

338893755_913f62612c_b

Odgajajući svoju djecu i roditelji dolaze do saznanja kojima mijenjaju svoje postupke


Učenje djece ispravnom ponašanju uvijek i roditeljima ostavi neku vrijednu lekciju. Ono što ste shvatili i upili odgajajući svoju djecu, nikada nije kasno za primijeniti.

1.Ponekad i roditeljima treba time-out

Vjerojatno ste se ponekad našli u situaciji da vas dijete i njegovi postupci, vjerojatno nastali nenamjerno i iz neznanja, potpuno izbace iz takta. Na primjer, dođete kući i nađete dijete kako trajnim markerom oslikava već treći zid u vašem dnevnom boravku. Iako vam je možda prvi poriv baciti se kroz prozor, razmislite dvaput. Jeste li djetetu izričito napomenuli da zidovi nisu za šaranje, jer ono to vjerojatno ne radi da bi vama napakostilo, nego se zaželjelo likovnog izražavanja.

Naravno, u kritično trenutku ne možete mirno reagirati i zato vam je potreban time-out. Izađite iz sobe, odvojite se od stresnog trenutka kolik osi god to dugo možete priuštiti i pokušajte sagledati kako najjednostavnije riješiti problem. Zatim se vratite u sobu i objasnite djetetu u čemu j pogriješilo, što ne smije raditi i gdje se sve smije crtati. Nemojte uvijek sve rješavati u jednom dahu , jer i roditelji trebaju predah da donesu ispravnu odluku i zaključke.

2.Popuštanje djeci ne vodi ničemu

Teško je ne smekšati se pred  molećivim dječjim očima i dosadnim nagovaranjima. „Nisam umoran mama, molim te samo još jedan crtić…“  Nakon toga plač, dernjava i nagovaranje. Što drugo mama da napravi nego popusti za mir u kući? Na posljetku, to je samo 15 minuta. No, mira u kući neće biti. Kada su umorna djeca postanu nervozna i razdražljiva i često naprave stvari koje inače ne bi. Dakle, ostavite li premoreno dijete budno daljnjih 15 minuta koliko vas je „žicalo“ nikome ne činite uslugu.

Dijete može početi vrištati, bacati stvari ili nešto slično jer je hiperaktivno i razdražljivo i najčešće to vrijeme na kraju provedete u svađi i prijetnjama. Dijete na kraju vrištavo nosite u krevet gdje još teže zaspe jer mu je adrenalin na gornjim granicama. Odvedite djecu na vrijeme u krevet i zaspat će brže i lakše. Ne nasjedajte na moljakanja ako vam je prvi poriv bio reći ne. Ni u ovoj, ni u drugim situacijama.

3.Zločesto ponašanje ne znači zločesto dijete

Sva djeca prije ili kasnije ispolje neko negativno ponašanje, a kada su takav ponašanja češća roditelji se počnu pitati je li njihovo dijete zločesto. Imate li djecu koja se stalno svađaju, otimaju, tuku, vjerojatno se pitat, gdje sam pogriješio kao roditelj? Ili, što radim krivo? Dijete je uništilo vaš časopis il bratovu igračku? Što mu je, zašto je tako zločesto? No, najčešće odgovor ne leži u nikakvoj zločestoći već u tipičnom dječjem ponašanju kojem ne prethodi previše razmišljanja o tome koga će takav čin povrijediti.

Zato, ne pridajite svakom događaju veliko značenje, već upozorite dijete na to što radi i kako to utječe na druge. Stvari koje su vam pak vrijedne, ne ostavljajte na dohvat ruke jer uvijek mogu poslužiti kao igračka.

4.I najbolji roditelji griješe

Iako se trudite iz petnih žila da budete uvijek ljubazni, nasmijani, inovativni i zabavni, a opet dovoljno strogi, nekad vam to jednostavno neće poći za rukom. Možda ćete biti premalo nasmijani,  previše strogi, zbog stresnog dana i napetosti na poslu. Neke stvari koje vas inače ne bi ni dirnule, tada vas mogu izbaciti iz takta i pokrenuti lavinu negativnih emocija u vidu vikanja na djecu, nepotrebnih kazni ili prijetnji.

Pokušajte to imati na umu i djeci se obraćati što smirenije, no nemojte se gristi ako vam se tu i tamo zalomi loš dan i neki ispad, jer događa se svima. Bitno je djeci objasniti da ste pod stresom, umorni ili zabrinuti te da ste zbog toga tako reagirali.

 

Izvor fotografija: Daria

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.