Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Što možete poduzeti da djeca ne dobiju uši ako se pojave u školi ili vrtiću

Jednom kada dijete iz vrtića ili škole donese uši, pred roditeljima je prava bitka da ih iskorijene.

Mala djeca ne razumiju kako se mogu zaštititi pa je na roditeljima da ih zaštite da ne dobiju uši

Svake godine milijuni djece dobiju uši, a umjesto borbe s njima, ako su se pojavile u okružju gdje dijete boravi krenite u edukaciju vaših vrtićanaca i školaraca i izbjegnite ih. Mala djeca ne razumiju kako se mogu zaštititi pa ih morate podučiti.

Zaštitite im kosu

Najbolji način za sprečavanje ušiju je spriječiti kontakt vašeg djeteta s drugim djetetom. To treba raditi u školi, kod kuće i kad se djeca igraju u kvartu. Tu ne mislimo na svaki kontakt već treba izbjegavati kontakt dlaka s dlakom. To može biti teško za djecu za vrijeme igre no tu su roditelji da djelu zaštite tako da im zavežete duge kose da ne lete na sve strane. Dobra zaštita su i šilterice i druge kape koje će zaštititi dječju kosu za vrijeme bliske igre.

Podučite ih da ne dijele stvari

Uvijek govorimo svojoj djeci da dijele s drugima i tako potiču i druge na dobra djela. No, kada se pojave uši, djeci treba reći da ne smiju dijeliti kape, šešire, četke, šalove i slično. Ovo je možda najčešći način širenja uši. Djeci treba reći da koriste samo ono što im pripada i da nikada ne nude svojim prijateljima svoje stvari ako ih zatraže. Tako možete znatno spriječiti širenje ušiju. Dobro je češće mijenjati i prati odjeću koju dijete nosi (tako i kape i slično). Operite ih u vrućoj vodi ili na visokoj temperaturi kako biste ubili sve moguće uši.

Nemojte im prečesto prati kosu

Prljava i masna kosa nije znak da netko ima uši, a čista i sjajna da nema. Naime, znanstvenici tvrde da uši više privlači čista i sjajna kosa. Ni odrasli ne trebaju kosu prati svaki dan, pa ako kosu vašeg djeteta ne treba prati prema ustaljenom rasporedu, nemojte ju prati u namjeri da spriječite uši jer ćete postići suprotan efekt.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.