Edukacija i savjeti Istaknute teme

Što kada netko djetetu “ukrade” najboljeg prijatelja?

najboljeg prijatelja

Ostanak bez najboljeg prijatelja može uzrokovati veliki stres i ljutnju

U nekoj dobi, najbolji prijatelj je sve i važno ga je imati. S njim se provodi vrijeme i dijele tajne. No, što kada se dijete jednog dana požali rečenicom: Ona mi pokušava oteti moju najbolju prijateljicu!

Osjećaji koji tada struje djetetom: izdaja, ljubomora, zavist i ljutnja, jaki su i stvarni kao i kod odraslih osoba koje se nose s na primjer, nevjerom.

Jer, nije lako kada najbolji prijatelj ili prijateljica počne provoditi dosta vremena s nekim trećim prijateljem, pri čemu postoji nekoliko scenarija koji se kod djece najčešće odigravaju.

Jedan podrazumijeva upoznavanje nove osobe pri čemu najbolji djetetov prijatelj jednostavno uživa u novom odnosu. Drugi scenarij nije toliko lijep, pa se zna dogoditi da “novouključeni” pokušava istisnuti starog prijatelja sa scene i zauzeti njegovo mjesto.

Iako su u dramu oko prijateljstva najčešće uključene djevojčice, niti dječaci nisu pošteđeni neugodnog osjećaja krađe prijatelja.

Jedna psihologinja ispripovijedala je priču svojeg “klijenta”, dječaka koji je doživio nemilo iskustvo kada je njegov susjed počeo često kovati planove s njegovim najboljim prijateljem, pri čemu je njega “preskakao” te poticao najboljeg prijatelja da mu se zajedno ismijavaju i rugaju.

Kao odrasli, znamo da prijatelji nisu predmeti koji se mogu ukrasti. Također, znamo da je moguće imati više bliskih prijateljstava, ali kada vidimo da je naše dijete ovako povrijeđeno, možda ćemo se ljutiti zbog nestalnog najboljeg prijatelja.

Potpuno odbacivanje (bivšeg) najboljeg prijatelja neće pomoći vašem djetetu da se osjeća bolje. Umjesto toga, počnite s ponudom empatije. Opišite i priznajte osjećaje koje vidite da vaše dijete doživljava. Mogli biste reći: “Znam da si se osjećao si se ljutito kad je to učinio”, “Osjećaš li se izostavljeno?” ili “Razumijem da ti nedostaje druženje s njim.”

Zatim pomozite svom djetetu da razmisli o mogućnostima za rješavanje situacije.

Što ne pomaže u vraćanju najboljeg prijatelja?

Puno je stvari koje bi dijete moglo ili željelo napraviti, a samo bi zaoštrile i tako napetu situaciju. Zato, imajte dijete na oku ako ne želite da najbolji prijatelj zauvijek nestane s obzora.

Dakle, izbjegavajte ovo:

Ljutito suočavanje s najboljim prijateljem

Ljutito optuživanje za nelojalnost najčešće ne “urodi plodom”. Prijatelj ima pravo sprijateljiti se s drugom djecom, čak i ako se to vašem djetetu ne sviđa. Vikanje i nazivanje najboljeg prijatelja “zlim” neće natjerati tog prijatelja da poželi provoditi više vremena s vašim djetetom.

Igra “povuci – potegni”

Pokušaj odvlačenja najboljeg prijatelja od novog prijatelja također neće pomoći. Vaše se dijete vjerojatno osjeća ljutito i povrijeđeno, ali pokušaj pretvaranja novog prijatelja u neprijatelja, kritiziranje ili ogovaranje novog prijatelja i svađa oko vremena provedenog s najboljim prijateljem, pogoršava situaciju. Novi prijatelj će vjerojatno uzvratiti i neće mirno slušati kritike na svoj račun.

Također, ako vaše dijete kaže ili učini nešto zlobno, to bi moglo završiti tako da gurne najboljeg prijatelja u naručje novog prijatelja. U najmanju ruku, bitka će vjerojatno učiniti najboljeg prijatelja neugodnim, prisiljenim birati strane ili krenuti teškim putem pokušaja da bude prijatelj s dvoje djece koja se ne vole.

Dijeljenje

Dijeliti najboljeg prijatelja? Zvuči kao dobra ideja, osim što nije. Možda pomislite kako će jedan vikend provesti s vaši msinom ,a drugi s drugim najboljim prijateljem. Na jedan će izlet sjediti u autonusu kraje jednog, drugi put kraj drugog najboljeg prijatelja.

No, kada su djec au pitanju, ti rasporedi ne funkcioniraju baš najbolje. Onaj ili ona s kojom oboje žele biti najbolji prijatelji, može se osjetiti pollaskano na početku, no uskoro joj može dosaditi da mora raditi nešto kada drugi to očekuju od nje.

Što bi uistinu moglo pomoći u smanjivanju suparništva?

Suočavanje s činjenicom da najbolji prijatelj vašeg djeteta ima novog najboljeg prijatelja iziskuje zrelost i fleksibilnost. Evo što možete napraviti:

Sprijateljite se s novim najboljim prijateljem

Novi najbolji prijatelj sigurno ima neke dobre kvalitete te bi biblo super kad bis e i vaše dijete sprijateljilo s njim.

Iskreno nastojanje da upoznate novog prijatelja i slažete se s njim ne samo da bi moglo ublažiti napetost, već bi se moglo isplatiti novim prijateljem za vaše dijete. Najlakši način da to učinite može biti da se vaše dijete nađe nasamo s njim, tako da dvoje djece mogu vidjeti mogu li uživati ​​u međusobnom društvu bez ikoga između sebe.

Nažalost, ova strategija možda neće uspjeti ako novi prijatelj nije otvoren za prijateljstvo s vašim djetetom.

Proširite grupu

Kada ih je troje, netko je uvijek treći kotač, no vaše bi dijete moglo proširiti grupu prijatelja. Na primjer, može k sebi pozvati nekoliko djevojčica i dječaka, pa kada grupa bude veća, nitko se neće fokusirati na pojedine parove, a i napetost će biti manja.

Svi će imati nekoga za komunikaciju i za igru, ako je najbolji prijatelj vašeg djeteta i dalje foksuiran na novog prijatelja.

Stvaranje novih iskustava

Ako novi prijatelj monopolizira najboljeg prijatelja u školi, vaše bi dijete moglo planirati okupljanje s najboljim prijateljem izvan škole. Djeca se sprijateljuju radeći zabavne stvari zajedno.

Dakle, da biste sačuvali prijateljstvo, vaše dijete mora biti ugodno društvo. Zajednička zabava stvara osjećaj bliskosti. Kada se najbolji prijatelj osjeća dobro u društvu vašeg djeteta, vjerojatno će željeti provoditi više vremena s vašim djetetom.

Budite strpljivi

Prijateljstva se s vremenom mijenjaju i razvijaju. Možda vaše dijete upozna nekog novog tko će mu postati najbolji prijatelj. Ako se to ne dogodi, postoji i mogućnost da mu se stari prijatelj vrati jer je prerastao odnos s najboljim prijateljem.

Postoji velika mogućnost za to, pogotovo ako je vaše dijete cijelo vrijeme s njim održavalo korektan odnos. Ponekad pustiti najboljeg prijatelja da ode daje najboljem prijatelju prostora da se vrati.

Novi prijatelji ne moraju značiti kraj starih prijateljstava. Dok je najbolji prijatelj usredotočen na novog prijatelja, moglo bi biti dobro vrijeme da vaše dijete također istraži druge društvene mogućnosti. Koga bi željelo bolje upoznati? Novi prijatelji vašeg djeteta možda neće zamijeniti onog prije, ali definitivno može učiniti život ugodnijim.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.