Edukacija i savjeti Istaknute teme

Što kada dijete odviknuto od pelena opet počne vršiti nuždu u gaće?

s pelena na tutu

Čini vam se da vam je dijete odviknuto od pelena – no tada dolazi šok. Što učiniti?


U jednom trenutku sve izgleda jako dobro: Čini s da je vaše dijete napokon pohvatalo odlaske na wc, na vrijeme vas upozori na kratku, nema više iznenadnih “bježanja” u gaće kad se zaigra s prijateljima. Izgleda da su dani pelenaštva za vas prošlost!

Ali, odjedanput, “nesreće” se opet počnu događati i morate se pitati što je pošlo po zlu. Stručnjaci pokušavaju objasniti zašto dijete ponekad zna otići nekoliko koraka unatrag za vrijeme odvikavanja i što pritom učiniti.

Uvjerite se da se radi o pravoj regresiji

Brojevi govore da dosta djece za vrijeme odvikavanja od pelena doživi male regresije. No, ipak se zapitajte je li vaše dijete zaista bilo u potpunosti “skinuto” ili ste možda požurili sa zaključkom?

Pedijatri ističu kako nije ni malo čudno da djeca tijekom prvih tjedana, mjeseci, pa čak i godina odvikavanja naprave neku vrstu koraka u nazad. No, ti isti pedijatri poručuju roditeljima: “Dijete koje je zaista odviknuto od pelena tražit će da vrši nuždu u wc. Zato dijete koje doživi nekoliko nezgoda tijekom dana i čini se da ga one ne zabrinjavaju previše, ne može se smatrati odviknutim od pelena”.

Također, dobro razmislite je li vaše dijete uopće bilo spremno da krenete sa skidanjem pelene. Ako je, onda morate potražiti način kako se vratiti na pravi put. Dobra ideja je i porazgovarati s vašim pedijatrom oko toga što on misli o spremnosti djeteta na taj korak.

Nemojte negativno reagirati

Sigurno nije lako kad  se vaši snovi o besplenaštvu sruše kao kula od karata, ali nikakve koristi od drame i vikanja. Vaše razočarenje svakako se može odraziti i na dijete, što može dovesti do novih problema u odvikavanju.

Pedijatri savjetuju kada provjeravate je li dijete suho da svake “suhe gaće” nagradite pozitivnim komentarom, a one mokre sa “Ups, imao si nezgodu. Idemo sjesti na tutu”. Budite optimistični te nemojte svojom reakcijom žalostiti dijete. Pedijatri navode da se djeca žele osjećati sigurnima,  a ne da će biti kažnjena ako pogriješe u nečem.

Riješite uzrok problema

Regresiju nećete riješiti ako se ne bavite njenim pravim uzrokom. Samo otkrivanje uzroka može vratiti trening na pravi put. Mnoga djeca, kažu pedijatri, regresiju doživljavaju u periodu tranzicije. Ona može biti potaknuta polaskom u vrtić ili školu, dolaskom novog člana obitelji, selidbom. Velike su šanse da se nakon uspostavljanja uobičajene rutine za vašu obitelj, dijete povrati od regresije. No, jedan dan bez nezgode ne znači i suhu noć niti povratak na staro. Stručnjaci ističu kako neka djece još godinama nakon uspješnog odvikavanja od pelene ne mogu noć provesti suha.

Naime, pojašnjavaju, kontrola mjehura danju bitno se razlikuje od one tijekom dnevnog i noćnog spavanja.

Podsjetite dijete da ide na zahod

Nezgode se često dogode jer su djeca previše zabavljena da bi se sjetila otići na wc. Predlaže se roditeljima da češće pitaju dijete treba li ići obaviti nuždu te ih također mogu sami odvesti svakih sat ili dva. Isto mogu zamoliti i tetu u vrtiću. Liječnici savjetuju blago i pozitivno ohrabrenje koje bi dijete vratilo na pravi put.

Također, dijete bi svakako trebalo uputiti da vrši nuždu odmah nakon što se probudi, prije obroka, prije odlaska na spavanje i izlaska iz kuće.

Razmislite o sustavu nagrađivanja – ali do određene granice

Ako ste slučajno prilikom “prvog” odvikavanja koristili sustav nagrađivanja za sitne uspjehe, iskoristite ga i sada. Napravite karton s naljepnicama i nagradite dijete naljepnicom svaki put kada se samo sjeti otići obaviti nuždu na wc.

Nakon nekoliko uspješnih dana za redom, nagradite dijete odlaskom na sladoled ili u Zoološki vrt, igračkicom ili nečim sličnim. Imajte na umu da nagrade ne pale kod svakog djeteta jednako te da kod neke djece mogu izazvati tjeskobu jednako kao i kazna. dijete je previše pod stresom hoće li uspjeti zaslužiti nagradu da se dobije posve suprotni učinak. Ponekad riječi ohrabrenja takvoj djeci znače puno više od nagrade.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.