Istaknute teme Odgoj

Što je roditeljstvo pileće krvi? Popularno je u Kini

Novi stil roditeljstva podrijetlom iz Kine, nazvan roditeljstvo pileće krvi, naglašava odgoj u kojem dominira pretrpanost djece izvannastavnim aktivnostima. To su roditelji koji su jako uključeni u sve i tjeraju svoju djecu da rade sve više i više.

Novi roditeljski stil – roditeljstvo pileće krvi – podiže dječja postignuća na potpuno novu razinu

Ovi roditelji vide ovo kao jedini način da njihova djeca upišu dobro sveučilište i dobiju lijep i visoko plaćen posao. Na mjestu poput Kine, dobro obrazovanje u visoko konkurentnom gotovo je jedini načina za postizanje financijske stabilnosti. Naime, Kina je odavno zemlja koja se ponosi obrazovanjem, a velika konkurencija stalno podiže ljestvicu njegove važnosti. Osim toga, Kina je zbog pada nataliteta odobrila obiteljima imati troje djece umjesto dvoje, što je velika promjena u njihovoj dgogodišnoj zloglasnoj politici jednog djeteta.

Neke obitelji čak troše od 1/4 do 1/2 svog prihoda osiguravajući djeci dodatne aktivnosti, a osim financijskih troškova, tu su i troškovi zabave za djecu. Kina naime također ima visoku stopu depresije kod djece, što eto nije samo slučajnost.

Stil odgoja pileće krvi dobio je ime pak po neobičnom dijelu kineske povijesti. Pedesetih godina prošlog stoljeća ljudi bi odlazili liječniku po injekciju svježe pileće krvi. Vjerovali su da pileća krv može pomoći u nizu zdravstvenih stanja poput ćelavosti, neplodnosti, pa čak i raka. Ova se medicinska praksa više ne radi, ali izraz pileća je u narodu ali u drugom značenju. Fraza sada znači ‘uznemirenost’ i ‘hiperaktivnost’, a koristi se kada se misli na roditelje koji očajnički žele da njihova djeca pod svaku cijenu uspije.

U usporedbi s američkim trendovima u roditeljstvu, helikopter roditeljstvo najsličnije je roditeljstvu pileće krvi u smislu uključenosti roditelja u živote djece.

Tako njihova djeca kreću u školu rano ujutro, a poslije škole idu na bezbroj izvannastavnih aktivnosti kako bi stekli nova znanja i unaprijedili svoje vještinu. Izvannastavne aktivnosti se kreću od stranih jezika, glazbe i sporta pa do plesa, crtanja ili šaha. Ovi roditelji žele da njihova djeca budu najbolja – roditelji traže od svoje djece da igraju šah kako bi poboljšali svoje logičko zaključivanje, bave se sportom kako bi poboljšali vid i spriječili kratkovidnost, odnosno, svaki dan prepun im je zadaća, vježbi matematike i učenja engleskog jezika s ciljem da budu najbolji.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.