Istaknute teme Učenje i rekreacija

Što će djeca učiti u novom školskom predmetu “Svijet i ja” – razliku između mrkve i batata, pjesme TBF-a, kako organizirati rođendan, kako biti/ne biti korumpiran na poslu…

Što je mrkva? Kojem skupu pripada mrkva?  Mrkva je povrće . (Nakon toga određivati sadržaj pojma, odnosno bitne karakteristike pojma uz pomoćno pitanje)

– Kakvo je mrkva povrće? (Odgovore učenika također zapisivati na ploču, plakat).

U petom razredu djeca će ići na Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat..učit će prenositi i dijeliti videozapise na You Tubu, Vimeu…

– Korjenasto povrće. Narančasto povrće. Povrće koje sadrži beta karoten. (U trećem koraku određivati specifičnu razliku pojma uz pomoćno pitanje)

Postoji li još neko povrće koje je korjenasto, narančasto i sadrži beta karoten?

– Postoji, to je batat. – Po čemu se razlikuju mrkva i batat? Po čemu je mrkva posebna? (Učenicima pripremiti radne listove s opisom različitih pojmova (primjerice, mrkve i batata) na kojima učenici pronalaze specifičnu razliku, primjerice posebnosti mrkve. Mrkva je dvogodišnja, a batat višegodišnja biljka. Usporediti određenje pojmova mrkva i batat. Nakon određivanja višeg rodnog pojma, bitnih karakteristika i specifične razlike, izdvojiti definiciju mrkve. Mrkva je dvogodišnje korjenasto povrće koje sadrži beta karoten.)

Ako pokušavate goditi o čemu je ovdje riječ, teško da ćete u tomu uspjeti. Naime, ovaj dijalog dio je programa koji će prolaziti učenici trećeg razreda osnovne škole u novom predmetu Svijet i ja koji je dio novog programa Cjelodnevne nastave. Tako će učenici uz predmet Svijet i ja koji je predstavljen kao “alternativa” vjeronauku jer će ga morati pohađati djeca koja ne idu na vjeronauk, imati i neke nove predmete: Prirodoslovlje umjesto Prirode i društva, koje će se do šestog razreda slušati po dva sata tjedno, a u sedmom i osmom razredu zamijenit će ga Biologija, Kemija i Fizika.

Uvodi se i predmet Društvo i zajednica, od jednog sata tjedno u razrednoj nastavi te predmet Praktične vještine, u okviru kojeg će se obuhvatiti domaćinstvo i tehničko stvaralaštvo, savladavati manualne sposobnosti, vještina pokreta, na primjer vožnja bicikla. Informatika postaje obavezan predmet od prvog razreda osnovne škole, a obavezan status u cjelodnevnoj školi imat će i drugi strani jezik, i to od četvrtog razreda po dva školska sata tjedno.

I dok će trećaši učiti o mrkvici i batatu, prvašići će u novom predmetu Svijet i ja učiti o novim i nepoznatim pojmovima ili informacijama, primjerice: Postajem učenik, Donosim odluke, Pravila, Bonton, Kućni ljubimci, Obitelj, Učenje, Slobodno vrijeme, Prijateljstvo, Volim – ne volim.

Drugašići će učiti “kako organizirati rođendansku zabavu”, odnosno, prolazit će teme na kojima će učenici imati priliku vježbati strategije rješavanja problema i biti kreativni.

Četvrtaši će vježbati agumentirano iznositi i zauzimati se za vlastite stavove, promjenu stava, način izricanja želja, potreba, ciljeva, ali i rješavanje sukoba na miran način.

Petaši će učiti razlikovati važne od nevažnih informacija, a da bi to učinili, predlaže se da im se osigura pristup različitim izvorima informacija – primjerice, živa riječ, tiskane i elektroničke knjige, tiskani i elektronički udžbenici, tiskani i elektronički časopisi, film, televizijske emisije, radijske emisije, reklame, mrežni portali, društvene mreže (Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, …), internetski forumi, platforme za prijenos i dijeljenje videozapisa (You Tube, Vimeo, …), i sl. S ciljem povećanja motivacije učenika birati, primjerice, glazbene tekstove koji sadrže argumente i objašnjenja. Primjerice, pjesma Šareni artikal glazbenog sastava TBF.

U šestom razredu obrazovni sustav uhvatit će se u koštac s velikim problemom u našem društvu pa će djecu učiti o pravednim i nepravednim postupcima te o mitu i korupciji (utjecaju na obitelj, prijateljstvo, ljubav, dostojanstvo, društvo). Zauzimanje stava u situacijama gdje se javlja korupcija i sukob interesa. Učit će ih se i o etički prihvatljivom ponašanju prema životinjama. Navesti primjere korupcije i korumpiranosti i moralnih dilema iz svakodnevnog života. Igra „Korupcija u društvu“ – učenici raspravljaju o ulogama i poslovima u društvu. Npr. Što se događa kada netko radi posao za koji nije kompetentan? Zamisli društvo u kojem se kupuju diplome, kako bi ono funkcioniralo? Što bi se dogodilo? Iz ove aktivnosti mogu proizaći zanimljivi igrokazi.

Sedmaši će voditi računa o posebnostima različitih vrsta rasprava. Primjerice, pri odabiru debate kao nastavne metode voditi računa o debatnom formatu koji uključuje podjelu učenika na tim afirmacije, tim negacije te tim sudaca. Trebaju li roditelji ograničavati djeci i mladima korištenje mobilnih telefona?

Imat će i Parlaonicu o nepravdi (gdje možemo doživjeti nepravdu, o osobama koje nam ju mogu nanijeti, kakvu nepravdu doživljavamo u školi, kakvu od prijatelja i kakvu od obitelji…)

Osmaši će raspravljati o ekologiji.

– Treba li u svakodnevnom životu primjenjivati ekološki način života (primjerice, jesti ekološki uzgojenu hranu; ne bacati hranu; smanjivati količinu kućnog otpada; povećavati uporabu javnog prijevoza i prijevoz održivim prijevoznim sredstvima, poput bicikala; …)? (Primjer pitanja koje je povezano s aktualnim društvenim pitanjima i svijetom koji učenika okružuje)

– Je li igranje računalnih igara kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece i mladih? Trebaju li roditelji ograničavati djeci i mladima igranje računalnih igara? (Primjer pitanja koje je povezano s interesima učenika)

– Je li u ljubavi sve dozvoljeno? (Primjer pitanja koje je povezano s interesima učenika)

– Čini li odijelo čovjeka? Treba li suditi čovjeka na temelju njegova izgleda, fizičkih osobina?

Foto: Freepik

1 komentar

  • Sramotno je ako će djeca u 5. razredu slušati i analizirati ovako prizmne i neprimjerene tekstove kao što je tekst pjesme TBF-a koja se spominje u članku. Dragi roditelji, čuvajte si djecu i dobro pazite kakvi im se sadržaji serviraju. Nisu više sigurni niti u školi. Toliko ih se bombardira i opterećuje svim i svačim i onda se čudimo zašto raste potreba za psihološkom pomoći među djecom školske dobi. Čuvajte ih i bavite se njima!

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.