Novosti i događanja

Što bolesna djeca stvarno žele u bolnici?

Znanstvenicu su istaknuli da je važno dopustiti da bolesna djeca sama iskažu svoje potrebe

Ni tableti, televizije niti zabava već osjećaj sigurnosti i dobar san ono su najvažnije što djeci treba kada završe u bolnici. Ustanovili su to znanstvenici sa australskog Sveučilišta za medicinske sestre Edith Cowan

Proveli su anketu ‘Potrebe djece’, prvu takve vrste u kojoj se mjeri psihosocijalna, fizička i emocionalna potreba djece u bolnici. Ranije su naime također provođene ankete no umjesto djece, na pitanja su odgovarali roditelji.

Više od 1,7 milijuna australske djece primljeno je u bolnicu u 2016-17, neka su samo bila na pregledu ili liječenju dok su druga bila primljena na odjele na boravak, a istraživači su proveli anketu među 193 djece školske dobi.

Ovako su djeca rangirala svoje potrebe:

  1. “Da znam da sam siguran i da će se brinuti o meni.”
  2. “Da se naspavam noću.”
  3. “Da me osoblje sluša.”
  4. “Da imamo mjesto u bolnici gdje mi roditelji mogu donijeti hranu i piće.”
  5. “Da moji mama ili tata mogu biti uz mene.”

Znanstvenicu su istaknuli da je važno dopustiti djeci u bolnici da sami iskažu svoje potrebe, a ne da to umjesto njih čine roditelji koji tek pretpostavljaju dječje potrebe i želje.

-Bolnice mogu biti zastrašujuće i nepoznato okruženje za djecu i ne bismo trebali pretpostavljati da znamo kako se osjećaju. Slušanje i razumijevanje može dati djeci dodatni osjećaj povjerenja u situaciju u kojoj se nalaze – istaknuli su znanstvenici.

Dodali su da iz dječje perspektive, osjećaj sigurnosti znači imati mamu i tatu uz sebe kako bi im pomogli, nasmiješene medicinske sestre, razgovor s medicinskim osobljem i članovima obitelji oko nekih drugih tema, nevezano uz njihovo stanje.

foto: Rachel Gardner

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.