Istaknute teme Odgoj

Sretna djeca žive u Nizozemskoj – evo što rade njihovi roditelji

Nizozemskoj

U Nizozemskoj su djeca najsretnija, a najnesretnija su u Turskoj, pa potom u Japanu i Ujedinjenom Kraljevstvu

U Nizozemskoj su djeca među najsretnijima na svijetu,

Kako postići da su naša djeca sretna? Hoćemo li to postići ako ih štitimo od svega? Ili ako im pružimo bezbroj izbora? Ako ih često vodimo na putovanja? Mogu li u sreći pomoći igračke?

Bez obzira što mislite da je ključ sreće, vjerojatno se trudite koliko možete usrećiti svoju djecu. Roditeljski stilovi i metode razlikuj use od države do države, od kulture do kulture te nema ništa loše da potražite inspiraciju izvan svog uobičajenog kruga.

Nedavna istraživanja pokazuju da nizozemski roditelji imaju jedan od najzdravijih i najboljih odgojnih stilova te da se to itekako pozitivno odražava na njihovu djecu.

Od Nizozemaca se može, smatra se, jako puno naučiti te nešto od njihovih metoda primijeniti u nekoj svojoj situaciji te prilagoditi svojim potrebama. No, nisu Nizozemci jedini, tu su još i Norvežani te Danci, čija se djeca također ubrajaju u sam svjetski vrh sreće.

No, danas ćemo se usredotočiti na Nizozemce i ono što oni nude svojim mališanima.

Školstvo

Jedna od stvari koja je jako dobra je školski sustav koji ne stvara djeci pritisak i ne opterećuje ih. Škola je, znamo, jako važna jer djeca u njoj provedu velik dio dana i života.

Nizozemci ne opterećuju svoju djecu odlascima na elitna sveučilišta i prestižne fakultete, već se najviše gleda na cjelokupnu djetetovu dobrobit i socijalni napredak.

U Nizozemskoj su sva djeca dužna završiti srednju školu i položiti odgovarajuće ispite, ali ocijene pritom nisu mjerilo daljnjeg školovanja niti su potrebna ikakva pisma preporuke i slično.

Roditelji

Roditelji i vrijeme koje provedu sa svojom djecom važni su za njegovu dobrobit i sreću. A u Nizozemskoj su i tome doskočili i to fleksibilnijim radnim vremenom koje omogućuje roditeljima da više vremena provode sa svojim mališanima.

Radni tjedan u toj zemlji iznosi 29 sati, a većina roditelja radi na pola radnog vremena i s tim novcima mogu itekako dobro živjeti. Zbog toga mogu više vremena neopterećeno posvetiti svojoj djeci, kojoj je upravo i to dovoljno.

Čokolada

Naravno da postoje djeca koja ne vole čokoladu, ali uglavnom ju vole. A u istraživanju je otkriveno da su mali Nizozemci veliki sladokusci. Posebnu im sreću predstavlja što čokoladu mogu jesti za doručak i to je u stvari, dio njihove tradicije. Radi se o čokoladnim mrvicama zvanima “hagelslag” i one se ujutro uklope u doručak, na primjer, pospu se po tostu.

Tko ne bi bio sretan doručkujući čokoladne pahuljice?

Obitelji se podupiru

Djeca u Nizozemskoj uživaju veliku roditeljsku potporu, prije svega emocionalnu. Roditelji su tu za svoju djecu koja osjećaju da im se uvijek mogu obratiti za razgovor, savjet, pomoć ili oko donošenja odluka.

To je za djecu jako bitno jer se osjećaju voljeno, paženo, sigurno te kao da imaju sustav podrške koji je tu ako im zatreba.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.