Istaknute teme Za roditelje Zdravlje i sigurnost

Spolni odgoj već u vrtiću? “Gradivo” koje klinci slušaju kruži internetom – mišljenja roditelja podijeljena

spolni odgoj

Spolni odgoj za vrtićku dob – primjereno ili prerano?

Nikad nije prerano za spolni odgoj ili ipak je? Neki roditelji smatraju da je sretnije bilo ono doba kada su djeca vjerovala da ih na svijet donose rode, dok drugi smatraju da ni vrtićka dob nije premlada za riječi kao što su “penis” i “vagina”, samo ako se upotrijebe na pravilan i klincima prihvatljiv način.

Tako internetskim grupama kruži stranica jedne slikovnice vrlo slikovitog sadržaja čiju je stranicu u stanovitom gradskom vrtiću slikala mama polaznika i proslijedila dalje.

Radi se u stvari o slikovnici naslova “Mrvica raste u maminom trbuhu”, u čijem opisu stoji:
Djeci se iz­rav­no, bez mi­sti­fi­ci­ra­nja, na način pri­mje­ren nji­ho­voj dobi, daju od­go­vo­ri na pi­ta­nja koja su mnoge ro­di­te­lje i od­go­ji­te­lje do­ve­la u zbu­nju­ju­ću si­tua­ci­ju.

I dok jedni smatraju da je za takve detalje u vrtićkoj dobi prerano, preslikovito, predetaljno, druge mame radosno pozdravljaju tekst koji napokon djeci sve objašnjava i ne tretira ih kao tupasta bića.

Ima i onih koje ne uznemirava posebno sam sadržaj, već ga smatraju preozbiljnim za dječju dob koja iziskuje kratke i jasne odgovore a ne neka apstraktna pojašnjenja riječima koje njima malo znače.

-Roditelji ne smiju svojoj djeci uskraćivati znanje vezano uz razvoj – istaknula je jedna mama.

-Tekst je vrlo primjeren vrtićkoj dobi jer su informacije jasne. Netko je napisao i potpuno se slažem – stvar je u našim glavama i odgoju, demonizira se seks – obznanila je svoje mišljenje druga mama.

No, ima i onih kojima ovakvo izražavanje u vrtiću nikako nije sjelo:

-Ovo je za djecu preopterećujuće i neki od izraza nikako nisu u skladu s njihovom dobi i posve su nepotrebni. Nadam se da tete u vrtiću prilagođavaju dok čitaju – komentirala je treća mama.

Je li sve u našim glavama koje su navikle na “konzervativni odgoj” i ne mogu se nositi sa zahtjevima modernog doba i modernog djeteta ili je ova slikovnica mogla pričekati neku stariju dob, na primjer školsku? Usto, može li se odgovornost objašnjavanja spolnog odgoja prepustiti roditeljima ili je ipak bolje da to vodi odgojno – obrazovna ustanova?

foto: Facebook

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.