Novosti i događanja

Snoopy i Charlie Brown besplatno u Tuškancu, prilagođeno djeci sa poteškoćama

Ideja prikazivanja crtanog Snoopy je barem jednom mjesečno prikazati prilagođen animirani film


U kinu Tuškanac 7. i 8. studenog od 11 sati održat će se senzorne projekcije filma Snoopy i Charlie Brown – Peanuts film. Snoopy, Lucy, Charlie Brown i ostatak voljene Peanuts ekipe prvi se puta pojavljuje na velikom ekranu, a ovog puta na poseban način, kroz senzornu projekciju.

Film za senzornu projekciju je pomno biran kako bi ga djeca sa senzornim poteškoćama mogla pratiti. U prijevodu, senzorna projekcija znači da će svjetla biti prigušena, a ne ugašena i da će zvuk biti tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima, a djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova…

Na senzornim projekcijama djeca su na prvom mjestu, tako da njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom kino za sve dostupno svima. Tako se ruše sve predrasude i stereotipi, te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su  tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti.

Inkluzivne projekcije namijenjene su djeci s teškoćama u razvoju, posebno onima s poteškoćama senzorne integracije. Djeca sa senzornim poteškoćama mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno.

Također je izuzetno važna radnja i pouka koju nosi film, da bude poticajna u osvješćivanju temeljnih ljudskih vrijednosti. U prijevodu – nije svaki film pogodan za senzornu projekciju.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti. Projekt senzornih projekcija prepoznali su Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez u čijem su kinu Tuškanac projekcije prvi puta i održane.

Nakon Zagreba projekcije su bile u Varaždinu, a ideja je da se barem jednom mjesečno diljem Hrvatske prikazuje animirani film prilagođen djeci sa senzornim poteškoćama s ciljem što uspješnije integracije i inkluzije djece s teškoćama u razvoju u lokalnu zajednicu,

Kino za sve ove godine bit će kino Tuškanac u kojem će biti održane tri senzorne projekcije 7. studenog u 11h i 8. studenog u 11 sati i 14:30h. U Varaždinskom kinu Gaj organiziraju se senzorne projekcije 15. studenog, u 10h i  20. prosinca. u 10h.  Družimo se u kinu uz animiranog Snoopy i Charlie Brown: Peanuts film na senzornim projekcijama!

foto: BagoGames

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.