Novosti i događanja

Sljedeći vikend u Stubicu – uz veličanstvenu bitku i delicije djecu očekuju i igraonice

Zagrepčani na Seljačku bunu mog besplatno ZET-ovim autobusima s
Glavnog kolodvora

U Donjoj Stubici, 9. veljače oživjeti će Seljačka buna – Bitka kod Stubice iz 1573. Za azliku od prošlih godina kada se prikaz bitke uveličavao kod Masecovog mlina, nova lokacija igrokaza bit će kod dvorca Golubovec.

Uz glavnu bitku organizira se i bogat kulturno-glazbeni program, glazbeni nastupi, srednjovjekovni sajam, radionice i igraonice, bogata gastronomska ponuda.

Gradonačelnik Milan Bandić pozvao je sve Zagrepčanke i Zagrepčane da posjete stubički kraj i da uživaju u prikazu srednjovjekovnog načina života i običaja na hrvatskome tlu. Najavio je da će Grad Zagreb već treću godinu zaredom organizirati besplatnu autobusnu ZET-ovu liniju koja će prometovati u subotu, 9. veljače od zagrebačkoga Glavnog kolodvora do Donje Stubice te u suprotnome smjeru.

Vozni red je usklađen s rasporedom događanja na manifestaciji pa iz Zagreba autobusi kreću u 10:00, 11:00, 12:00 i 13:00 sati, a iz Stubice u 19:00, 20:00, 21:00, 22:00 i 23:00 sata. 

Manifestacija počinje već u nedjelju 3. veljače Puntanjem kmetova. Ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu će se okupljati kmetsko vodstvo na čelu s Gupcem koje će krenuti prema Gupčevoj lipi gdje će ih dočekati nezadovoljni seljaci te će započeti naoružavanje kmetova.

Središnji događaj – prikaz bitke na stubičkome polju će se održati na 446. obljetnicu Seljačke bune, odnosno 9. veljače u 14:00 sati. Nakon bogatog dnevnog programa posjetitelji će moći uživati u koncertu Psihomodo popa.  

foto: Družba Vitezova Zlatnog Kaleža

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.