Edukacija i savjeti Istaknute teme

Slikovnice za vrtićance – Što se to čudno događa u gradu i zašto smo doma?

Ovo može biti zastrašujuće vrijeme za djecu i ona možda neće moći razumjeti zašto moraju ostati u svojim domovima ili što se zapravo događa u svijetu. Jedan od najboljih načina na koje roditelji, odgajatelji i učitelji mogu pomoći djeci rane i predškolske dobi u suočavanju jest pružanje informacija koje su prilagođene dobi djece i koje im daju osjećaj sigurnosti te na osnovu kojih djeca uče kako se mnogi ljudi snažno bore protiv virusa.

Uz pomoć ovih slikovnica svoje vrtićance možete zabaviti i educirati

Od psihologa do raznih umjetnika, diljem svijeta rađaju se nove ideje kako pomoći djeci da lakše podnesu cijelu situaciju i da ju prihvate. Donosimo tri slikovnice na temu korona virusa i situacija kada su obitelji najčešće zatvorene u svoje zidove.

Nešto se jako čudno dogodilo u mojem gradu

Jedna od njih pokušava osnažiti djecu da se ugledaju na mnoge junake te tako doprinesu u borbi protiv ove pandemije.

Svrha ove slikovnica je da se: 1) djeca osjete zaštićenima, 2) da im se preusmjeri pažnja prema pozitivnim akcijama koje poduzima medicinsko i drugo osoblje diljem svijeta i u njihovoj zemlji, 3) da ih se osnaži i potakne na aktivnosti pomaganja sebi i drugima, 4) da se djeci omogući razumijevanje važnosti socijalne distance.

Slikovnice su namijenjene roditeljima, odgajateljima i učiteljima kako bi pomogli djeci u dobi od 3 do 8 godina u boljem razumijevanju pandemije korona virusa.

Zapeli zajedno

Slikovnica za djecu o tome kako se slagati sa svojom obitelji i sa svijetom općenito, dok smo zaglavljeni jedni s drugima u ovim čudnim vremenima. Glavni akteri su roditelji te sestra i brat Una i Teo. Umijeće vođenja svrhovitih razgovora i osjećanja drugih ljudi, jedne su od glavnih stvari koje će nam omogućiti da zajedno proživimo ova neobična vremena te nam pomoći da iz ovog nereda izgradimo bolji svijet.

U ovoj slikovnici se kroz priču, slike i pitanjima vođen razgovor na nenametljiv način opisuje važnost međusobnog razumijevanja i odgovornosti. Pitanja također pomažu djetetu da razjasni situaciju u kojoj se nalazimo i da iz nje izvuče najbolje. Na hrvatski jezik slikovnicu je prevela Sanja Tatalović Vorkapić.

  Covidbook

Autorica Manuela Morina osmislila je slikovnicu nazvanu COVIBOOK. Namjenjena je djeci do sedme godine starosti. Autorica poziva roditelje da isprintaju slikovicu i pročitaju je sa svojom djecom.

Slikovnica je interaktivna, traži cranje, slikanje, postavljanje pitanja i razgovor o temi.

Foto: Dr. Shu-Chen Jenny Yen

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.