Istaknute teme Za roditelje

Sliče li bebe najčešće na tate ili mame forsiraju sličnost?

sliče li bebe

Kada mame žele dokazati da je dijete slično ocu navode razne detalje, poput sličnih stopala, ušiju, laktova…


Sliče li zaista bebe najčešće na tatu ili to samo mame forsiraju sličnost? Istina je naravno negdje između, no zanimljivo je da postoji cijeli niz studija koje se bave ovom problematikom, a koje u konačnici završavaju sa sličnim zaključkom: mame ističu sličnost kako bi očevi lakše prihvatili dijete!

No, vratimo se na početak. Tko je mama djeteta nikada nije upitno no tko je tata, pitanje je koje si mnogi očevi postavljaju ili mogu postaviti. Upravo kako takvo pitanje ne bi postavili mame su ih kroz prošlost preduhitravale te isticale sličnost s bebama.

Ima tvoje ruke, oči, laktove, noge, uši, prste, pete, čelo, samo su neki od navoda brojnih mama koje i dan danas možemo čuti. Prema objašnjenju, između bebe i tate traži se sličnost kako bi ju on, kako smo već istaknuli, prvo prihvatio, a potom se s njom lakše vezao.

No, sliče li zbilja ipak više tati nego mami?

Godine 1995. provedeno je istraživanje na kojem su 122 osobe pokušale uskladiti slike nepoznate djece u dobi od godine dana, 10 godina i 20 godina sa slikama njihovih majki i očeva.

Anketirani su pravilno spojili oko polovice dojenčadi sa svojim očevima, ali njihova uspješnost bila je znatno niža u usporedbi s dojenčadi i majkama. I usklađivanje 20-godišnjaka s bilo kojim od roditelja pokazalo se jednako teškim.  Istraživači su stoga zaključili da bebe ne sliče više na očeve te da očevi ne mogu bez rezerve biti sigurni da je dijete njihovo. Sigurni da je dijete njihovo tako mogu biti tek ako zaista uočavaju sličnost znat će da je dijete njihovo.

Nekoliko godina kasnije provedeno je još jedno istraživanje kojim je dokazano da su očevi brižniji prema bebama koje izgledaju poput njih. Skupina istraživača imala je snimke osoba koje su sudjelovale, a zatim ih je promijenila s dječjim licima. Kada su ljudima pokazali fotografije veća se vjerojatnost pokazala usvojenje bebe koja je imala više osobina lica. Žene nisu pokazivale sklonost djeci s njihovim osobinama.

Drugo istraživanje na temu kojem roditelju djeca sliče uključilo je 160 parova s ​​novorođenčadi. Odgovore je davalo 60 parova zajedno i 100 majki odvojeno.

Na pitanje na koga im nalikuje dijete, majke u prisustvu očeva su u 87,5% slučajeva kazale da dijete izgleda kao otac ali kada otac nije bio u sobi učestalost očinske sličnosti naglo je pao na 60,0%!

Očevi su sličnost s djecom istaknuli u  51,4% slučajeva, a u više od 1/3 slučajeva nisu dali nikakav odgovor jer je majka istupila da prva odgovori (majka nije odgovorila samo u četiri slučaja).

Razlog za to? Mama genetska ulaganja u njezinu novorođenčad i njezino vlastito blagostanje mogu biti ugrožena ako je djetetovo očinstvo u nedoumici. Jedna studija pokazuje da puka percepcija različitosti između čovjeka i njegovih potomaka može doprinijeti nasilju u obitelji.

Foto: Noah

Komentirajte