Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme

Slavonija dobiva najmoderniji centar za autizam u Hrvatskoj

Centar za autizam bit će opremljen po zapadnim trendovima pa će imati i terapijski bazen


Za dvije i pol godine Slavonija će dobiti Centar za autizam, odnosno, odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece vrtićke i školske dobi s poremećajem iz autističnog spektra. Tako će se Osijek pridružiti Zagrebu, Splitu i Rijeci, u kojima već djeluju ovakvi centri, no za razliku od njih, ovo će biti prva zgrada u Hrvatskoj koja je namjenski i planirano građena za potrebe osoba s autizmom – djecu, učenike i odrasle osobe čak i nakon završetka obrazovanja.

Sveukupna zatvorena površina Centra iznosit će 1.491,80 m2, a sadržavati sve što je nužno od učionica, glazbene i likovne radionice, senzorne sobe, kabineta psihologa i logopeda, kabineta za senzornu integraciju i kabineta radnog terapeuta do terapijskog bazena, dvorane za tjelovježbu, fizikalne terapije i kabineta za fizioterapiju blagovaonice, školske kuhinje

Vrijednost radova iznosi 13.726.819,76 kuna, od kojih će Grad Osijek sufinancirati izgradnju objekta Centra u iznosu od 2.000.000,00 kuna, a preostali iznos Osječko-baranjska županija, a nakon otvaranja Grad Osijek preuzima financiranje predškolskih programa u Centru u cijelosti za djecu s prebivalištem na području Grada Osijeka.

U slavonskoj regiji registrirana je 241 osoba s ovim poremećajem, od toga 103 u OBŽ, no s obzirom da nema sustavne dijagnostike zapravo je taj broj znatno veći.

U Centru će raditi defektolozi, psiholozi, psihijatri, radni terapeuti i fizioterapeuti, a osim djece iz Slavonije i Baranje, očekuje se da će ondje dolaziti i djeca iz regije.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.