Novosti i događanja

Školarci u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji ostali bez jesenskih i drugih zimskih praznika

Bez jesenskih i drugih zimskih praznika ostali su Zagrepčani kojima su rascjepkani najviše značili zbog odlaska na skijanje

Zagrebački učenici, kao i učenici iz Zagrebačke županije sljedeće školske godine ipak neće niti na jesenske niti na druge zimske praznike. Naime, iako su još u svibnju iz Zagrebačke županije izvijestili da je postignut dogovor s Gradom Zagrebom te s Krapinsko-zagorskom i Sisačko-moslavačkom županijom da će učenici imati jesenske praznike od 28. listopada do 3. studenoga, zimske u dva dijela od 23. prosinca do 7. siječnja i od 24. veljače do 2. ožujka (drugi dio zimskog odmora) te od 9. travnja do 14. travnja (proljetni odmor), odluka je naglo promijenjena.

Tako su prvo iz Ureda za obrazovanje Grada Zagreba javili da su donijeli odluku da zimski odmor za učenike počinje od 23. prosinca 2019. i traje do 10. siječnja, s tim da nastava počinje 13.siječnja te da proljetni odmor za učenike počinje od 10. travnja i završava 17. travnja s tim da nastava počinje 20. travnja.

Iako nije jasno zašto je došlo do ove nagle promjene odluke u Zagrebu, posebno jer su zimski praznici u dva dijela uvedeni najviše zbog Zagrepčana koji najmasovnije odlaze na skijanje, pretpostavlja se da je riječ o prkosu gradonačelnika Milana Bandića ministrici obrazovanja Blaženki Divjak za čiju smjenu je Klub zastupnika stranke Bandić Milan u Saboru najavio ovaj tjedan prikupljanje potpisa. Na ovaj način čini se da Bandić želi poručiti da novotarije u školstvu ministrice Divjak i nisu tako inovativne i napredne i da joj zamisli neće tek tako prolaziti nakon oštrih napada na njegov račun i njegov rad u Zagrebu.

No, da ne dolazi do većih problema, s obzirom da brojni učenici iz županije idu na školovanje u Zagreb te da posebno s rubnih dijelova grada dio učenika iz zagreba ide u bliže škole u Županiju, iz Zagrebačka županija kazali su da će se prilagoditi Gradu Zagrebu i odabrati isti raspored školskih praznika, tj. prvi od četiri ponuđena modela provedbe zimskih i proljetnih školskih praznika u školskoj godini 2019./2020.

Tako će učenici s područja Zagrebačke županije biti na praznicima isto kao i djeca koja školu pohađaju u Gradu Zagrebu i to od 23. prosinca do 13. siječnja 2020. godine (nastava počinje 13. siječnja) te od 14. do 17. travnja 2020. godine (nastava počinje 20. travnja).

-Zagrebačku županiju i Grad Zagreb dijeli formalna administrativna granica ali nas povezuju djeca, roditelji i nastavnici koji moraju biti zadovoljni. Stoga će se Zagrebačka županija prilagoditi odluci Zagreba i također izabrati prvi ponuđeni model kako bi sva djeca na ovom području išla na praznike u isto vrijeme . kazala je Mirela Katalenac, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije.

Podsjetimo, Zagrebačka županija se krajem svibnja, a u dogovoru s ravnateljima, gradovima i općinama te uz prethodne konzultacije s Gradom Zagrebom, Krapinsko zagorskom i Sisačko moslavačkom županijom odlučila za model 4. koji podrazumijeva više kraćih odmora.

-Imajući na umu roditelje i važnosti da se šire područje odluči za isti model, razgovarali smo s predstavnicima Zagreba i okolnih županija i vjerovali da imamo dogovor. Zagreb se odlučio za drugi model, a mi se moramo i želimo prilagoditi jer djeca i roditelji moraju biti zadovoljni – naglasila je Katalenac objasnivši kako na podruju Zagrebačke županije postoje učenici iz istih obitelji od kojih jedno dijete školu pohađa na području Županije, a druga na području Zagreba.

-Slična je situacija na svim rubnim dijelovima županije stoga je izrazito bitno postići dogovor ne samo na razini pojedine regionalne samouprave već i šire – smatra Katalenac.

foto: Grad Zagreb

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.