Edukacija i savjeti Istaknute teme Učenje i rekreacija

Škola u kući: kako da vas djeca stvarno dožive kao “učitelja?”

škola u kući

Škola u kući nije tako jednostavna kao što se na početku mnogima činilo

Škola u kući možda je na prvu budila entuzijazam, no vjerujemo da su mnogi roditelji isti izgubili nakon višetjednog podučavanja svoje djece. Nije lako. Djeca jednostavno virtualnu školu ne doživljavaju kao “pravu”, roditelji im ne predstavljaju isti autoritet kao učitelji, a gradivo ne prenose uvijek na najbolji način jer, budimo realni, i nisu obučeni za to.

Svaki novi projekt ne zvuči kao “super način zbližavanja s djetetom”, nego ponekad više kao mučenje i bezgranično natezanje. Što kažu stručnjaci? Kako ovu situaciju preokrenuti u svoju korist te postati svome djetetu dobar učitelj?

Igranje uloga

Djeca, razumljivo ne shvaćaju koliko je roditeljima teško završiti njihov posao, odraditi kućanske poslove te usput i s njima “odraditi školu”. A kako i bi? Mogli bi to shvatiti na primjer uz pomoć igranja uloga, odnosno njihove zamjene.

Dajte djetetu 10 minuta vremena i zamijenite uloge. U tih 10 minuta neka ono s vama prođe posljednje sadržaje koje ste vi s njim obrađivali i zada vam iste zadatke. Vi pak možete pružati otpor sličan kao dijete, imati 100 isprika i 55 pitanja i podpitanja. Dijete tada može shvatit kako nije baš jednostavno biti stalno prekidan, objašnjavati nekome kome nije stalo da mu bude objašnjeno i slično. U svakom slučaju, dobit će bolji uvid u vašu perspektivu.

Recite im: Ponavljaj za mnom!

Učitelji će često dijete tražiti da ponovi upute koje su m udane, da bi se uvjerili kako su iste upute primljene s razumijevanjem. To također može pomoći djetetu da izgrade vještinu slušanja, a roditelji će uz pomoć ove tehnike lakše shvatiti gdje nastaje problem.

Skratite

Ako vaši školski blokovi traju predugo, nije ni čudo da dijete gubi pažnju i volju. Izgubila bi i odrasla osoba. Zato je potrebna dobra organizacija te skraćivanje “predavanja” na duljinu koja je djeci prihvatljiva. Iako biste vi možda o nekoj temi mogli jako puno pričati i imate zaista puno dobrih primjera iz “stvarnog života”.

Manjoj djeci, savjetuju stručnjaci, blokovi za učenje trebaju trajati najdulje 20 minuta, nakon čega je potrebna pauza.

Ne odustajte od ideje dnevnog rasporeda

Kada je krenula škola od kuće, mnogi su roditelji bili nadahnuti i vjerovali kako će oni s djecom raditi i dodatne stvari i projekte, ništa neće biti teško, a dijete će naučiti i VIŠE nego u školi. No, ta ideja se postepeno gasila, a red je preuzeo kaos.

U takvim situacijama stručnjaci savjetuju roditeljima da je puno bolje držati se dnevnog rasporeda, pa čak i ako to znači grubo odrađivanje zadataka, bez pretjerane kreativnosti i maksimalnog rada na svakom projektu. Jer ako nešto djetetu oduzme tri dana posla kako bi izgledalo “savršeno”, nakupit će se drugih obveza i stvoriti se nepotrebni pritisak. Obavite svoje što trebate za taj dan i neka to bude to!

Budite iskreni prema sebi

Učitelji su dobri u prepoznavanju djetetovih posebnih interesa, slabosti, snaga…ne očekuju od djeteta da će biti poput nekoga drugoga nego da se razvija baš onako kakvo je. Tu mnogi roditelji upadnu u klopku jer su za vrijeme trajanja “prave škole” idealizirali svoje dijete te se sada suočavaju s činjenicom da stvari nisu tako bajne kao što su oni zamišljali.

Zato, budite iskreni prema sebi, smanjite ili povećajte očekivanja te pružite svom djetetu točno ono što mu treba, a ne ono što biste vi željeli.

Popustite

Ovaj novi aranžman nije težak samo roditeljima i djeci, već i učiteljima. Svima je teško jer se radi o neprirodnoj situaciji. Zato, ne očekujte od sebe nemoguće i ne krivite se ako sve nije prošlo savršeno. Vjerujte, nije niti kod drugih. Zato, dan u kojem su obaveze završene, već se može smatrati itekako uspješnim.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.