Istaknute teme Odgoj

“Skidanje” iz pelena – metode roditelja u Rusiji, Kini i Argentini

pelena

Skidanje iz pelena neki roditelji započinju rano, koristeći posebne metode


Skidanje iz pelena razlikuje se od zemlje do zemlje, od kulture do kulture. Evo kako se s time nose roditelji iz drugih krajeva svijeta i možemo li ponešto naučiti od njih:

SAD

Gledajući ostatak svijeta, američki roditelji kreću poprilično kasno s odvikavanjem od pelene. Najčešće je to između druge i četvrte godine djetetova života. Tada, kažu psiholozi, vjeruju kako je njihovo dijete i emotivno dovoljno zrelo da se riješi pelena.

Američki roditelji prilikom procesa skidanja iz pelena koriste svu moguću i dostupnu pomoć. Tu su slikovnice, crtići, gaćice na povlačenje, specijalne pelene, posebne tute, male daske za wc i jako puno ohrabrenja.

Rusija

U Rusiji, roditelji kreću sa skidanjem iz pelena sa oko 6 mjeseci starosti bebe ili kada ona bude u mogućnosti samostalno se posjesti. Nakon što dođu u odgovarajuću dobnu fazu, njihovi roditelji ih nakon obroka ili konzumiranja tekućine drže iznad tuta kako bi eliminirali “višak”.

Argentina

Argentinci uglavnom koriste zapadnjačke metode odvikavanja, ali su u tome znatno opušteniji i oko svega rade puno manje “strke”. Za razliku od Amerikanaca, ne opterećuju se hoće li djeca naći wc čim ih vani uhvati “sila”, već će pustiti dijete da to obavi negdje na otvorenom što Amerikancima ne bi palo na pamet.

Kina

U ruralnim dijelovima Kine gdje si roditelji ne mogu priuštiti jednokratne pelene, koristit će dekice i krpe kao pomagalo tijekom treniranja za prelazak na tutu.

Djecu će kada prohodaju, a često i puno prije oblačiti u hlače koje se na preponama mogu otkopčati kako bi djeca mogla neometano obavljati nuždu. Kineski će roditelji potom staviti dijete u položaj čučnja i ispustiti zvuk koji oponaša šištanje prilikom mokrenja i koji bi trebao potaknuti dijete da obavi svoje. Nakon nekog vremena djeca takav zvuk počnu doživljavati kao naredbu za vršenje nužde.

Njemačka

Skidanje iz pelena kod njemačke djece kreće najčešće između 16 mjeseci i dvije godine. Roditelji su skloni primjenjivati brze metode odvikavanja poput onih “riješite se pelena u tri dana”. Navodno mnogi dopuštaju djeci da se gola kreću po kući i dvorištu te im daju 72 sata da usvoje znanje obavljanja nužde za u to predviđeno mjesto.

Također, nije im strano takozvano “roditeljstvo bez pelena”: djecu od samog rođenja navikavaju na život bez pelene te tvrde kako su ona tim činom puno zadovoljnija te se naravno, prije nauče na tutu i wc.

Vijetnam

Roditelji u Vijetnamu skidanje iz pelena započinju s oko 9 mjeseci starosti i to koristeći posebnu tehniku zviždanja. Slično kao i u Kini, vijetnamski roditelji koriste zvižduk kao zvučnu naredbu koja djecu potiče da krenu urinirati, ali isto tako ih zviždanjem ohrabruju da nastave ako su počeli, pa iz nekog razloga posustali.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.