Novosti i događanja

Sisačke škole bez nutele i šećera koje mijenjaju medom i voćem

škole bez nutele i šećera

Zdravi jelovnik prilagođen je i djeci s dijabetesom, a voće i povrće u blagavaonice dolazi s lokalnih OPG-a


Umjesto nutele ili slatkiša te brzih jela, učenici Osnovne škole Braća Ribar iz Siska jedu samo zdrava  i kuhana jela. Riječ je o prvoj školi u Hrvatskoj s dobivenim certifkatom  Healthy Meal Standard (HMS) što znači da je osoblje ove škole uspješno završilo edukaciju za pripremu certificiranih zdravih jelovnika. Osim toga, jelovnik je prilagođen i učenicima s dijabetesom.

-Zdrava prehrana je tendencija ove škole i ovog grada. Djecu od malih nogu treba učiti zdravoj prehrani, a upravo ovaj standard daje te vrijednosti. Uvođenje novog načina prehrane nije nikakav dodatni trošak jer su nezdrave namirnice zamijenjene novim, kvalitetnim i zdravim namirnicama. Naša djeca u jutarnjoj smjeni jedu kuhanu hranu pa tu nije bilo velikih izmjena, ali je poslijepodne više na jelovniku nema nutele ili slatkiša već samo zdravi namazi – rekla je ravnateljica škole Vesna Šebek.

Ovaj novi način prehrane u OŠ Braća Ribar poklopio se s inicijativom gradonačelnice Kristine Ikić Baniček od prije nekoliko mjeseci da sva djeca u sisačkim osnovnim školama jedu tople obroke te puno voća i povrća proizvedenih na našim OPG-ima.

-Od ove školske godine na području svih devet osnovnih škola učenici imaju tople i kuhane obroke, voće i povrće s naših OPG-a i sve će škole polako krenuti s educiranjem i certificiranjem s nutricionističkim preporukama. To konkretno znači da ćemo šećere zamijeniti medom, da ćemo jesti puno više voća i povrća. Stalo nam je da u školama osim kvalitetne nastave imamo i kvalitetnu prehranu. Sljedeći nad standard koji želimo postići je da ovakve certifikate dobiju i ostale sisačke osnovne škole te da djeca navike iz škole prenesu i u svoje obitelji – naglasila je gradonačelnica.

Healthy Meal Standard je prvi sustav u svijetu koji stvara uvjete za pravilnu prehranu prilagođenu svim potrebama svojih korisnika. Rezultat je višegodišnjeg istraživanja tima nutricionista i ostalih prehrambenih stručnjaka.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.