Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Širenje streptokokne infekcije u vrtićima i školi – bris grla cijeloj grupi uzima se tek ako oboli više od 20 posto djece

Sezona je raznih zimskih bolesti čijem su lakom širenju posebno podložna djeca u vrtićima i školama. Ondje se posljednjih tjedana 2022. kao i ovih dana posebno lako širi infekcija streptokokom. Bolest se najčešće manifestira kao upala ždrijela, a uslijed neliječenja može prezentirati i kao površinska infekcija kože, šarlah, vrućica, sepsa, pneumonija, infekcije rane, te rijetko toksički šok sindrom.

Liječenje ili udaljavanje asimptomatskih kliconoša nema smisla jer se i oni koji su bili negativni u brisu mogu već slijedeći dan negdje inficirati

S obzirom da mnoga djeca mogu biti asimptomatični nositelji koji ne moraju nužno imati problema, bolest se može lako širiti u vrtićima i školi. Upravo iz tog razloga, mnogi roditelji postavljali su vrtićkim tetama upite što da čine sa svojom zdravom djecom ako se u njihovoj grupi pojave bolesna djeca. U nekim slučajevima intervenirali su i epidemiolozi te su djeci u pojedinim grupama uzimani brisevi.

-U našoj grupi nekoliko djece oboljelo je i više puta no kako nismo znali tko je nositelj tražili smo da se svima uzmu brisovi. Vrtić je organizirao uzimanje brisova no ne svoj djeci već samo onima koji su imali nekakve simptome i nakon toga dosta djece je poslano kući na terapije – ispričali su roditelji čije dijete pohađa jedan od gradskih vrtića u Zagrebu.

No, očito da je bilo dosta upita roditelja kada su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavili pojašnjenje u kojem slučaju oni moraju intervenirati i što bi roditelji i vrtići trebali učiniti u slučaju pojave simptoma kod većeg broja djece.

-U pravilu kod neinvazivnih infekcija nije potrebno provoditi liječenje asimptomatskih osoba niti je potrebno aktivno tražiti kliconoše, tj. nije potrebno masovno uzimanje briseva svih članova kolektiva. Kliconoše streptokoka nisu pod pojačanim rizikom od razvoja komplikacija streptokokne infekcije, te ne prenose zarazu na svoje bliske kontakte kao što to čine bolesnici u akutnoj fazi streptokokne upale. U pravilu liječenje asimptomatskih kliconoša ili njihovo udaljavanje iz kolektiva nema smisla jer se i oni koji su bili negativni u brisu mogu već slijedeći dan negdje inficirati i unijeti streptokok u kolektiv – istaknuli su iz HZJZ.

Pojasnili su da je uzimanje lijekova svim članovima kolektiva u cilju sprečavanja nastanka infekcije bez prethodnog uzimanja brisa potrebno ako u tjedan dana više od 15% kolektiva oboli od gnojne angine i/ili šarlaha, ili ako više od 20% kolektiva oboli od šarlaha u razdoblju od dva tjedna ili po ≥10% kolektiva oboli u dva uzastopna tjedna.

-Oboljeli bez adekvatne terapije mogu izlučivati uzročnika tjednima ili mjesecima nakon početka simptoma iako se zaraznost značajno smanjuje nakon 2-3 tjedna. Zaraznost kod nekompliciranog neliječenog može trajati 10 – 21 dan – istaknuli su iz Zavoda.

Uzimanje brisa ždrijela svim članovima kolektiva opravdano je, istaknuli su iz Zavoda, kod pojave reumatske groznice ili akutnog glomerulonefritisa kod člana kolektiva bez podataka o pobolu od streptokokne bolesti u kolektivu. U tom slučaju, daje se terapija svim članovima kolektiva s pozitivnim rezultatom brisa.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.