Zdravlje i sigurnost

Sigurnost djece u prometu – znate li da djeca najviše stradavaju zbog nepažnje roditelja

Koliko je sigurnost djece u prometu ugrožena dovoljno svjedoči brojka o 957 nastradalih prošle godine


Odlazak u školu i povratak kući svakodnevno djecu izlaže brojnim prometnim opasnostima zbog njihovog neiskustva. Zbog toga početkom školske godine slušamo razne apele vozačima da voze opreznije jer su ozljede vodeći uzrok smrti djece u dobi od 1 do 19 godina, a najviše djece smrtno strada zbog prometnih nesreća.

Prema podacima MUP-a u prometnim je nesrećama u Hrvatskoj 2017. godine nastradalo 965 djece u dobi od 0 do 13 godina. Poginulo je osmero, a ozljeđeno 957 djece.

Njih 618 (64 %) stradalo je kao putnici u vozilu, 242 (25,1 %) kao pješaci, a 105 (10,9 %) kao vozači. Od osmero poginule djece petero je smrtno stradalo kao putnici, dvoje kao pješaci, a jedno dijete kao vozač.

Među najvažnije rizike za stradavanje male djece u prometu ubrajaju se:

 • djeca zbog nižeg rasta nemaju dobru preglednost prometne situacije i teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima
 • vozači nerijetko ne poštuju prometne propise vezane za siguran prijevoz djece u vozilima, brzinu, alkohol i drugo
 • djeca nisu u mogućnosti pravilno procijeniti udaljenost i brzinu nadolazećeg vozila
 • djeca nisu svjesna opasnosti u prometu
 • djeca ponekad reagiraju nenadano zbog zaigranosti, primjerice, istrčavaju na kolnik zbog lopte

Posljednjih se godina u Hrvatskoj povećava udio djece stradale u prometu u vozilima kao putnici. U ovom slučaju posebno veliku odgovornost snose odrasli vozači, najčešće roditelji. Prema izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/14), djeca do 135 cm visine trebaju biti smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili postolju pričvršćenom posebnim kopčama ili pojasom.

Djeca visine od 135 do 150 cm smiju se prevoziti tako da su pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe, ali samo na stražnjem sjedalu. Vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.

Savjeti i preporuke u cilju povećanja sigurnosti djece u prometu

 • Vlastitim promjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu (ne prelazite kolnik na crveno za pješake, ne pretrčavajte kolnik izvan pješačkog prijelaza, vežite sigurnosni pojas u automobilu i sl.).
 • Razgovarajte s djecom o prometu i ukažite im na potencijalne opasnosti; ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu.
 • Vježbajte s djecom sigurno prelaženje kolnika.
 • Objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca.
 • Ako je Vaše dijete prvoškolac, posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole.
 • Odaberite najsigurniji put do škole (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu, ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu.
 • U situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice.
 • Ako se Vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljivo, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, te odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima.
 • Naučite dijete koristiti kacigu za vrijeme vožnje biciklom.
 • Djecu u vozilima trebate prevoziti isključivo na propisan način, vezanu u odgovarajućim sjedalicama.

foto: Elizabeth

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.