Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Šestogodišnjakinja traži mamu da ju počne opet dojiti

Puno se pričalo o produljenom dojenju, dojenju na zahtjev, koliko dugo je predugo i slično. No, nedavno je na jednom portalu za roditelje mama postavila pitanje o ponovnom dojenju svoje šestogodišnje kćeri.

Mama je zatražila pomoć na pitanje ima li smisla započeti opet dojiti već odviknuto i “odraslo” dijete

Naime, kako žive u SAD-u i zbog epidemije koronavirusa puno vremena provode zajedno i kod kuće, šestogodišnjakinja često gleda kako mama doji njezinog dvogodišnjeg brata.

Iako je i njega odlučila postepeno skinuti s dojke, mama se sad našla u dvostrukim problemima. Umjesto da se riješi jednog, sada bi dobila čak dva sisača.

-Svog 25 mjeseci starog sina dojim na zahtjev i nikad mi to ne predstavlja problem, dojenje je nešto u čemu ustvari uživam. Kćer se sama odviknula od dojenja s godinu dana, no sada me svaki dan zaskoči dok dojim malenom i čak me zgrabi za slobodnu dojku – objasnila je mama koja je pokušala razgovarati s kćerkom i pitati ju što joj je u tome tako privlačno.

Malena bi pak odgovorila kako je mlijeko tako jako ukusno i toplo, a dojka tako mekana. Majka joj je ipak pokušala objasniti kako je velika i kako postoji toliko drugih ukusnih stvari u kojima može uživati, no djevojčicu je to, čini joj se, dosta povrijedilo.

Mama je u velikoj dilemi – s jedne strane malo je čudno dojiti šestogodišnjakinju, a s druge, ne želi ju povrijediti i da se malena osjeća izostavljeno. Pokušala ju je “potkupiti” i velikim količinama običnog, toplog mlijeka, no djevojčica za to ne želi niti čuti!

Zato je mama odlučila potražiti pomoć drugih roditelja i dobiti odgovor na pitanje, kako odbiti kćer od dojke, ali je ne uništiti emocionalno i ne srušiti joj samopouzdanje.

Evo nekih od odgovora:

  • Reci ne. Ti si roditelj i imaš pravo reći ne, a objašnjenje ti smije biti “zato što ja tako kažem”. Dijete mora naučiti poštovati tvoje ne, iako mu nije pojašnjeno.
  • Ne. Veliko ne. Dajte djetetu radije dodatnu pažnju jer to je ono što u stvari želi od vas.
  • Kao prvo, trebali biste prestati govoriti da dojite sina od 25 mjeseci. Recite – dvogodišnjaka. Zamara ta mentalna matematika. Što se tiče starijeg djeteta, rekli ste ne, objasnili ste zašto, sada morate ostati čvrsti.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.