Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme Učenje i rekreacija

Senzornim pričama dopire do djece s teškoćama, ali i ostalih malih zaljubljenika u riječi

Kuća od priča Jelene Pervan posebna je po tome što senzornim pričama motivira djecu s teškoćama, no u njezinim radionicama nađe se po nešto za svakoga

Kuća od priča je autorski projekt književnice za djecu Jelene Pervan. Stvorena je za svu djecu koja vole smišljati i slušati priče, ali i za onu koja se u priču tek trebaju zaljubiti. Popričali smo ovih dana s Jelenom da vidimo kakvi su joj budući planovi.

-U Kući od priča održava se program kreativnog pisanja za školarce – Ups! Upao sam u priču te program stvaranja priča za djecu vrtićke dobi – Pričanac . Tu je još i program senzoričkog pričanja priča za djecu s teškoćama u razvoju – Leti, leti priča. Osim redovnih programa, vikendima se održavaju tematske radionice pisanja i stvaranja priča za predškolce i školarce te individualni sati pisanja za školarce – ispričala je Jelena.

Nas je posebno zanimalo kako je osmislila radionice za djecu s teškoćama i kako se u tome snalazi.

-Djeca s teškoćama u razvoju su iznad svega – djeca. Imaju svoje potrebe, želje, emocije, stavove, ali ih izražavaju na način koji nam je ponekad apstraktan i nejasan. Uvijek se trudim gledati u djetetove snage i pronaći ono što može i u čemu je dobro. Priča je čaroban medij koji, uz malo truda i dobru pripremu, može postati zajednički jezik i spona između naša dva, naizgled različita, a ista svijeta – kazala nam je svestrana Jelena., dodajući kako se u svakoj njezinoj grupi nalazi maksimalno 6 polaznika.

Važno mi je imati dovoljno vremena i mogućnosti posvetiti se svakome, a u tako maloj grupi, djeca se lakše povežu i otvore jedni drugima pa su se u Kući od priča tako stvorila i neka lijepa prijateljstva.

Inače, riječ je specifičnoj vrsti pripovijedanja u kojem se koriste različiti rekviziti koji djeci pomažu doživjeti priču svim osjetilima. Jedna je grupica djece s višestrukim teškoćama, uglavnom neverbalne djece, a drugoj su školaraci koji su u redovnoj nastavi i imaju asistente. To su uglavnom djeca iz spektra autizma.

senzornim pričama

Roditelji djece s teškoćama jako su zainteresirani za ovaj program jer kreativnih sadržaja nikada nema dovoljno tako da su sve redovne grupice za jesen već popunjene.

-Ovakva vrsta pripovijedanja pomaže nam da se povežemo s djecom koja slabije ili uopće ne komuniciraju govorom već se više oslanjaju na dodir, snažno doživljavaju zvukove ili mirise. Neka djeca otežano obrađuju osjetilne podražaje, a ovdje u sigurnom i kreativnom okruženju imaju priliku postepeno iskusiti neke poznate ili manje poznate podražaje koji su im u svakodnevnom životu uznemirujući – objasnila je Jelena svoj princip rada.

Tako mnoga djeca na prvim radionicama nisu uopće željela dodirnuti neki predmet ili materijal, a sa svakim slijedećim susretom, lakše su prilazila rekvizitu i na kraju su ih prihvatili.

To je naravno, velik uspjeh., naročito jer je sve započelo amaterski.

-Pokušavala sam, griješila, ispravljala, a onda s brojem odrađenih radionica, moja svijest o radu s djecom s teškoćama počela se mijenjati. Počela sam istraživati senzoričke priče, proučavala razne edukativne materijale, komunicirala s rehabilitacijskim centrima u inozemstvu. Završila sam nekoliko dodatnih edukacija i seminara koji su mi također pomogli sagledati različite perspektive i metode rada s djecom s teškoćama- ispričala nam je Jelena,

Ipak, ono što je za nju bilo najvažnije, otvoren je odnos s roditeljima kojima uvijek naglašava kako nije terapeut i da radionice u Kući od priča prije svega imaju za cilj zabaviti dijete i omogućiti mu da svoje slobodno vrijeme zanimljivo provode.

Od jeseni, Jelena u ovom, možemo slobodno reći zahtjevnom i izazovnom projektu, više neće biti sama. U programu Leti, leti priča pridružit će joj se asistentica, odgojiteljica i velika ljubiteljica priče.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.