Djeca s teškoćama u razvoju Novosti i događanja

Senzorne filmske projekcije – Žabac Regi besplatno u kinu Tuškanac

Senzorne filmske projekcije podrazumijevaju prigušena svjetla i tiši zvuk, a djeca mogu i šetati


Crtani film Žabac Regi 7. i 8. studenoga s početkom u 10 sati u kinu Tuškanac besplatno će moći pogledati sva djeca koja žele crtani odgledati na malo drugačiji način.  Senzorne filmske projekcije prvenstveno su namijenjene djeci sa senzornim poteškoćama no organizatori su kazali da su dobrodošla sva djeca.

Naime, poanta senzorne filmske projekcije je da budu javne, a ne organizirane samo za djecu sa senzornim poteškoćama. U prijevodu, senzorna projekcija znači da će svjetla biti prigušena, a ne ugašena i da će zvuk biti tiši u odnosu na onaj na koji smo naviknuli u kinima, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja ili baka…

Crtani film Žabac Regi  traje 88 minuta, a riječ je o žapcu koji je u krizi identiteta. Osjeća se neshvaćenim i prepun je pitanja o svom životu, stoga sa svojim najboljim prijateljem, letećom vjevericom kreće na putovanje života. U potrazi za smislom života naći će se u prašumi Amazone gdje će upoznati zanimljive prijatelje te biti hipnotiziran. Da li je Regi začarani princ zarobljen u tijelu žapca ili samo zbunjeni stanovnik džungle djeca tek trebaju otkriti…

Ako ste zainteresirani za projekciju, javite se do 6. studenoga na mail sara.cucic@gmail.com ili mobitel 0955788511 s informacijama o broju mjesta koje trebate te terminom koji vam više odgovara.

Inače, pojam senzornih projekcija poznat je u svijetu, a kod nas su inicijatorice Eva Brlek (stručnjakinja u području rehabilitacije i psihoterapeutkinjom realitetne terapije) i Sandra Malenica (prof. književnosti) prvu uspjele dogovoriti prošle godine s kinom Tuškanac (HFS), a zatim i u Samoboru i Varaždinu.

Projekt senzornih projekcija prepoznali su i Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez koji ih sponzoriraju, a ideja je da se barem jedno mjesečno diljem Hrvatske prikazuje animirani film prilagođen djeci sa senzornim poteškoćama pod motom – kino dostupno svima.

Organizatorice su kazale da nakon uspiješnog prošlogodišnjeg gostovanja senzornih projekcija u kinu Samobor i Varaždinu mogu predstaviti ovogodišnji pilot projekt: senzorne projekcije u nezavisnim hrvatskim kinima.

Naime, uz Tuškanac ove godine će se pridružiti i kina Kino Valli, Kino Zelina (Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina),  POU Kutina, Kino Moslavina, Kinematografi Dubrovnik, Kulturno prosvjetno društvo “Sloga” Pakrac. Datume održavanja najavit ćemo naknadno.

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.