Istaknute teme Poklon čitateljima Prehrana

Saznajte sve o početku hranjenja bebe krutom hranom i osvojite knjigu recepata!

krutom hranom

Nemojte krutom hranom pokušati “izgurati” majčino ili adaptirano mlijeko iz prehrane


Kada krenete uvoditi krutu hranu, ponudite bebi samo ono što je u tom trenutku prihvatljivo za njezinu dob. Ako beba ne pokazuje odmah neki veliki interes za kašicu, nudite ju kada bude gladna, ali ne u trenucima kad je već živčana od gladi i plače jer tada će ju vjerojatno odbiti.

Naime, kruta hrana je za bebu novo iskustvo,  a ona je ponekad pregladna da bi sjedila mirno i poželjela doživjeti to novo iskustvo. Također, može se dogoditi da beba negativno reagira na žlicu, teksturu hrane  i novi okus.

Kada krenete hraniti bebu po prvi put, obratite pažnju da ona sjedi uspravno koliko god je to moguće ako ne sjedi samostalno. Ako beba ne može još sjediti uspravno i nema dobru kontrolu glavice već ju vi morate pridržavati, razmislite jeste li možda krenuli pre rano s dohranom. Kada beba sjedi uspravno, u hranilici ili nekoj drugoj stolici za bebu, manja je mogućnost gušenja hranom. Bez obzira pak koliko je vaša beba “samostalna” i čvrsta, nikad ju ne ostavljajte s hranom bez nadzora.

Novu hranu bebi uvedite ujutro ili prijepodne

Ovaj potez će vam omogućiti da potražite pomoć vašeg pedijatra ako vaša beba bude imala alergijsku reakciju na novu namirnicu. Ak ose reakcija i dogodi ujutro ili prijepodne, najmanje će uzdrmati bebinu i tako krhku prehrambenu rutinu.

Novu hranu bebi uvijek prezentirajte nakon dojenja ili bočice. Naime, to je djetetova glavna hrana te bi to trebala i ostati do godine dana starosti djeteta. Kruta hrana ne bi smjela zauzeti mjesto tekućoj.

Neka hranjenje bebe bude obiteljski događaj, a ne nešto što ćete raditi samo vi. Posjednite dijete u hranilicu te ju primaknite za stol gdje svi jedete. Napravite to čak i ako dijete u tom trenutku neće jesti, a vi jedete. Na taj će se način početi učiti hranjenju za stolom i rutini obroka. Također, beba će uživati biti dijelom “akcije”.

Koristite odgovarajući pribor za jelo

Koristite ugodnu i mekanu žlicu za hranjenje jer beba ima osjetljive desni, a moguće da su još osjetljivije ako joj izbijaju zubi. Ako beba odbije žlicu ili vam se učini da joj žlica na neki način stvara neugodu, upotrijebite svoje prste. Mnogi roditelji nude bebi hranu koristeći svoje (oprane) prste kao žlicu.

Ne radite predstavu

Pričajte bebi o hrani koju joj dajete, napravite par “njam njamova”, no nemojte pretjerivati sa zvukovima, riječima i opisima. To bebu može previše stimulirati i omesti je u jedenju ili joj skrenuti pažnju s hrane na nešto drugo. Dopustite bebi da istražuje hranu, opipava ju, dira posudu iz koje jede, kao i pribor za jelo. Također, možete bebi dati njezinu vlastitu plastičnu zdjelicu i žličicu za vrijeme hranjenja. Možda i sama pokuša zagrabiti i staviti zalogaj u usta.

Ne tjerajte bebu da jede

Ako beba ne otvara usta kada joj ponudite hranu, pričekajte da to učini. Uvijek joj pustite da jede pod svojim uvjetima i svojim tempom. Kada beba prestane otvarati usta i počne okretati glavu, to je vjerojatno znak da joj je dosta. Poštujte to i prestanite joj nuditi hranu. U protivnome, možete joj poremetiti njezin vlastiti, prirodni apetit.

U redu je ako vaša beba ne pojede cijeli obrok. ako vam pokazuje da je dosta, vjerujte njezinim instinktima.

Nudite bebi raznoliku hranu, raznolikih boja

Kada krenete s uvođenjem krute hrane, nudite bebi raznolike namirnice. Pripremajte istu namirnicu na različite načine, naravno prilagođeno njezinoj dobi. Također, naoružajte se strpljenjem. To znači, ne odustajte od namirnice ako ju beba odbije prvi put. Nastavite nuditi tu namirnicu, možda pripremljenu na drugačiji način. Ili pričekajte tjedan dana, pa ju ponudite opet.

Faze hranjenja krutom hranom

Ispod je kratak opis fazi hranjenja krutom hranom koje bebe prolaze. Imajte na umu da se radi o okvirnim fazama i da je svaka beba priča za sebe, odnosno zbog zdravstvenih ili nekih drugih razloga hranjenje krutom hranom kod nekih beba može početi ranije ili kasnije. Zapamtite i da je do jedne godine starosti bebe majčino ili adaptirano mlijeko glavna prehrambena i nutritivna namirnica.

(4) 6 – 8 mjeseci: Počinjemo jesti.

Žitarice, skuhano voće i povrće ili svježe voće, smiksano, naribano ili zgnječeno trebalo bi biti prva bebina kruta hrana. Namirnice treba uvoditi jednu po jednu, bez miješanja te pričekati četiri dana do uvođenja nove namirnice, odnosno tri dana nuditi djetetu istu.

Dohranu možete započeti žitaricama poput prosa ili amarantha, ali jednako tako to može biti i voće, na primjer avokado ili povrće, kao što je butternut tikva ili batat.

8 – 10 mjeseci: Krećemo dalje

Vrijeme je za uvođenje nekih novih namirnica, kao što su meso (bijelo pileće meso, puretina, janjetina), riba, žumanjak i jogurt. Tu su i nove vrste voća i povrća koje ne morate nužno izmiksati i potpuno usitniti, već isjeckati na posve male komadiće i tako ih ponuditi bebi. Pobrinite se da beba može neometano “prožvakati” namirnice između zubi koje ima.

11 – 12 mjeseci: Želimo jesti hranu odraslih

U ovoj fazi beba je možda već na rubu da počne jesti hranu kao i ostatak ukućana, samo s manje začina i masnoća. Beba u ovoj dobi može već uživati u samostalnom hranjenju te novim začinima koji su joj sada dostupni. Potaknite zdrav način istraživanja hrane, okusa, različitih tekstura…

I dalje imajte na umu da i kod djeteta koje je već ovako veliko neka hrana može izazvati alergijsku reakciju.

Kako biste naučili sve o dohrani, namirnicama i inspirirali se receptima koji će uljepšati obroke vašoj bebi, Naklada Nika poklanja vam knjigu recepata “Kašice”, autorice Hane Ivanko.

jjjjjjjjjjjjjjjj

Kako biste ju osvojili u komentar ispod ovog teksta upišite koja je namirnica vašoj bebi najdraža, a post je potrebno i podijeliti. Isti komentar za osvajanje knjige možete ostaviti i na našem portalu. Dobitnika objavljujemo 18. studenog na portalu.

 

9 komentara

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.