Novosti i događanja

Saznajte kako napokon razumjeti svog tinejdžera i kako izgraditi zdrave odnose

U knjižare je stigla nova knjiga na temu odgoja – ”Tinejdžerski mozak”. naime, dugo se vjerovalo da je tinejdžerski mozak sličan mozgu odraslih te da mu samo nedostaje zrelosti, no stvarnost je sasvim drugačija.

Koji su to novi rezultati istraživanja o tinejdžerskom mozgu i zašto tinejdžeri izluđuju roditelje?

Ova knjiga konačno donosi jasnu analizu i sažetak funkcioniranja tinejdžerskog mozga. U posljednjih nekoliko desetljeća brojna su istraživanja financirana i provedena s ciljem proučavanja mozga novorođenčeta i djece do šest godina, pod geslom: “Prvih šest je najvažnijih.” Znatni resursi uložili su se i u proučavanje mozga odraslih osoba, kako bi se bolje razumjele bolesti poput Alzheimerove. Tinejdžerski mozak ostao je u velikoj mjeri zanemaren.

Koji su to novi rezultati istraživanja o tinejdžerskom mozgu? Zašto tinejdžeri izluđuju roditelje? Kako razumijeti tinejdžere i izgraditi s njima zdrave odnose?

Osim rezultata znanstvenih istraživanja, ugledna neurologinja i samohrana majka dvaju dječaka Frances E. Jensen, donosi i svoje osobne anegdote kao liječnice i majke. Ovaj bestseler New York Timesa nudi brojne praktične savjete za odrasle i tinejdžere koji se pokušavaju snaći u zagonetnom i čudesnom svijetu adolescentske biologije. Kao što autorica navodi, ”tinejdžerska dob ima jedinstvene ranjivosti, ali i sposobnost korištenja iznimnih vrlina koje blijede s ulaskom u odraslu dob”, stoga treba znati kako te sposobnosti i vrline iskoristiti. Također je važno znati prepoznati i rane znakove upozorenja te usmjeriti svog tinejdžera u pravom smjeru.

Foto: Puls Egmont, Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.