Novosti i događanja

Savjeti kako održati djetetovu prirodnu ljubav prema učenju

djeca i učenje

Prirodnu ljubav prema učenju možete sačuvati kroz svakodnevne aktivnosti


Djeca vole učiti po prirodi. Na žalost, ta se ljubav smanji tijekom njihovog djetinjstva kada učenje prestane biti igra te postane kompetitivno, naređeno i samim time naporno. Evo kako potaknuti i održati djetetovu prirodnu ljubav prema učenju:

1. Neka vide da i vi volite naučiti nešto novo

Roditelji su prvi učitelji svoga djeteta i imaju na njih golem utjecaj. Stoga, pronađite svoje vlastite strasti i interese i budite uzor svome djetetu kroz život. Razgovarajte s djetetom svakodnevno o tome što ste i jedan i drugi tog dana naučili te o pitanjima na koja želite saznati odgovore. Roditelji bez hobija, interesa i volje za ičim teško da će potaknuti dijete na akciju.

2. Budite entuzijastični oko djetetovih interesa

Ovo nije samo dobar način povezivanja s vašim djetetom, nego i njegovanje njegovih strasti. Ako ne znate zašto se vaše dijete zanima baš za određeni sport ili jezik, budite znatiželjni i pokažite zanimanje.Razgovarajte o tome na način da spoznate djetetove osjećaje i razmišljanja.

3. Čitajte puno knjiga

Čitanje na glas posebno je važno za razvitak vokabulara, razumijevanje i maštu. Čitajte djetetu klasične bajke, ali ne zaboravite i dječju poeziju jer će odvesti vaše dijete u jedan novi i prekrasan svijet koji tek treba istražiti.

4. Omogućite puno slobodne igre

Djeca danas imaju puno aktivnosti i dogovorenih termina nakon škole i vrtića pa im sve to dopušta jako malo slobodne igre koja je najbolje za istraživanje i stvaranje novih iskustava. Slobodna igra čini čuda za djetetovu psihu, ali kroz nju vaše dijete otkriva i svoje interese. Ako dijete ima strukturiran dan u kojem je već sve određeno, teško da će moći otkriti što ga stvarno zanima.

5. Izložite djecu različitim iskustvima

Odlazite na različita mjesta: parkove, muzeje, izlete u prirodu, kazališta i knjižnice. Slušajte različite tipove muzike, čitajte različite knjige te igrajte razne igre razmišljanja. Kada je učenje normalan način vašeg života, dijete neće moći da ne uživa u njemu.

6. Foksuirajte se na proces, a ne samo ishod

Možda vaša kćerka voli ples, ali muči se sa savladavanjem plesnih koraka? Nema veze – podržite ju i objasnite joj da je uživanje u onome što radi bitnije od toga da to izvede savršeno. Ono što je važno pak u svemu jest da ona zna da je dala sve od sebe. Budite puni podrške i ohrabrujte dijete, ali nikada ne gurajte prejako. Roditelji se ponekad zanesu dječjim bavljenjem sportom i odmah sanjaju vrhunske nogometaše te forsiraju dijete koje je u stvari prosječno. Razlučite koji su snovi vaši, a koji njihovi.

7. Pustite djecu da podučavaju

Kada vaše dijete dođe u priliku da podučava nekog mlađeg – rođaka ili prijatelja , objeručke ju prihvatite! Sadržaj kojeg vaše dijete prenese nekom mlađem pokazuje d aje stvarno ovladalo time i da razumije samu srž. Također, dijete napokon dobiva i drugu perspektivu i shvaća kako je to biti onaj koji podučava.

8. Prihvatite djetetovu radoznalu prirodu

Djeca postavljaju puno pitanja iz razlog ajer im je to zabavno i jer tako imaju priliku naučiti nešto novo. Slijedite njihove interese i sukladno njima proširite odgovore na neka svoja pitanja kako bi vaše znatiželjno dijete dobilo bolje pojašnjenje. Nikada ne znate krije li se u nekom pitanju novi interes.

foto: mliu92

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.