Edukacija i savjeti Istaknute teme

Savjeti koji će vam pomoći u odluci gdje će spavati vaša beba

Kako odabrati gdje će beba spavati?


Pitate li se je li bolje da vaša beba spava s vam ili u svojoj sobi? Koji je to aranžman koji će vam najbolje odgovarati? Nema univerzalnog odgovora na to pitanje koji će biti idealan za svaku obitelj.

Mnoge stvari igraju ulogu kod odlučivanje, kao na primjer i bebin temperament kojeg ne treba zanemariti. Tu su još i načini na koji vi i vaš partner najbolje spavate. Sve to treba uzeti u obzir dok osmišljavate što bi vašoj bebi, ali i vama, bilo najbolje.

Evo nekih faktora o kojima biste trebali razmisliti prilikom donošenja odluke:

  • osjećate li se vi i vaš partner ugodno s bebom u krevetu?
  • kako se osjećate pri pomisli da ćete se preko noći odvojiti od bebe?
  • kakav je temperament vaše bebe?
  • spava li vaša beba bolje kada je buka ili tišina?
  • koji će aranžman za spavanje najviše pomoći vašoj bebi, ali i ostalim ukućanima da se bolje odmore?

Ako vaša beba obično ide spavati prije vas i partnera, možda se pitate gdje ju smjestiti. Je li pravi odabir uobičajena lokacija za spavanje gdje inače provodi noći ili neko drugo mjesto gdje će biti dok i vi ne pođete na spavanje. Čak niti ovo pitanje nema univerzalni odgovor.

O ovim stvarima trebate razmisliti kada donosite odluku hoćete li bebu držati u dnevnoj sobi dok vi ne pođete na počinak ili ćete ju odmah odnijeti u spavaću:

  • osjećate li se ugodnije kada vidite i čujete bebu dok spava?
  • spava li beba bolje uz obiteljsku buku u pozadini?
  • budi li se beba lako zbog buke
  • osjeća li se beba sigurnije i zadovoljnije kada čuje da su i drugi ljudi u blizini?
  • osjećate li se vi dobro gledajući i slušajući bebu preko baby monitora?

Treba li beba spavati u svojoj ili vašoj sobi?

Neki roditelji odluče da beba spava u njihovoj sobi i njihovom krevetu. Profesor James McKenna, neurolog na kalifornijskom sveučilištu, savjetuje da je u tom slučaju dobro držati vrata sobe otvorenima. Čak predlaže da dopustite da određena količina buke dopre do bebe.

Godine istraživanja pokazuju da djeca pozitivno reagiraju na fizičke i psihološke senzorne signale drugih ljudi. Kada bebe osjete blizinu drugih, kada ih mogu čuti vidjeti i osjetiti, ne osjećaju se usamljeno i zadovoljnije su.

Kada bebe spavaju same u svojoj sobi ti senzorni podražaji će manje doći do njih. Znanstvenici vjeruju da kada bebe osjećaju prisustvo ljudi, osjećaju i sigurnost. Pomaže i ako dopustite da do bebe u njezinoj sobi dopre određena buka, ali pritom razmislite o karakteru i navikama svoje bebe, odnosno da li će ju to omesti ili joj omogućiti osjećaj sigurnosti.

Neki roditelji odluče da će bebe spavati u njihovoj sobi, ali u svom odvojenom prostoru ili kinderbetu. Drugi pak s bebom dijele krevet. Spavanje s bebom u istom prostoru, ali u odvojenim krevetima omogućuje im da vas osjete i čuju ili vas čak i vide u blizini. To im daje potreban osjećaj sigurnosti.

Kada je dijeljenje kreveta u pitanju, beba osjeti vašu blizinu što joj može pomoći da mirnije spava. No, dijeljenje kreveta ima i neke sigurnosne rizike pa biste se svakako i o njima trebali informirati.

Dr. James McKenna već nekoliko desetljeća istražuje fenomen povezanog i odvojenog spavanja majke s djetetom. Tijekom istraživanja došao je do nedvojbenog zaključka da su i majka i dijete itekako svjesni obostrane prisutnosti u svim fazama sna.

Majka i beba “dizajnirani su za bliskost”, otkrio je McKenna, pa čak i tijekom noći. Također, istaknuo je da bebe imaju koristi od senzornih interakcija s drugima tijekom noći.

foto: Freepik

 

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.