Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Savjet znanstvenika budućim očevima: vježbajte zbog zdravlja vašeg potomstva

Vježbajte zbog zdravlja vašeg potomstva, preporuka je početi barem mjesec dana prije začeća

Većina roditelja zna da prehrambene navike i navike u trudnoći utječu na zdravlje djeteta, ali malo se zna o tome kako otac djeteta doprinosi zdravlju djeteta.

Nova studija znanstvenika sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Wexner iz Ohaja pokazuje da životne navike i očeva prije začeća mogu imati veliki utjecaj na cjeloživotno zdravlje buduće djece te bi muškarci koji žele imati djecu u bliskoj budućnosti trebali razmisliti o svome zdravlju i krenuti u teretanu.

Znanstvenica Kristin Stanford istaknula je da su ustanovili da vježbanje očeva prije začetka ima značajan utjecaj na zdravlje metabolizma potomaka u odrasloj dobi.

Naime, radili su pokuse na miševima na način da su muške miševe tri tjedna hranili ili normalnom prehranom ili dijetnom te s visokim udjelom masti. Neki miševi su vjež bali, a neki su samo odmarali. Nakon tri tjedna, miševi su radili na potomstvu i jeli su normalnu hranu tijekom godine dana.

Istraživači su ustanovili da su odrasli potomci iz obitelji čiji su očevi vježbali imali poboljšan metabolizam, smanjenu tjelesnu težinu i smanjenu mast.

Potomci čiji su očevi hranjeni s visokim udjelom masti prošli su još gore, pa su bili više netolerantni na glukozu. No vježba je negirala taj učinak kod onih potomaka koji su vježbali, a jesi su istu hranu tijekom eksperimenta.

Kada je tata vježbao, čak i s hranom s visokim udjelom masti, vidjeli smo poboljšano metaboličko zdravlje kod potomaka.

Stanfordov tim je također otkrio da je vježbanje uzrokovalo promjene u genetskoj ekspresiji očevog spermija koje suzbijaju loše prehrambene učinke i prenose se na potomstvo.

Prethodne studije iz ove skupine pokazale su da kada mišje majke vježbaju njihovo potomstvo također ima pozitivne učinke na metabolizam.

Na temelju obje studije, utvrđeno je da se kod djece poboljšava metabolizam i cjelokupno zdravlje. Ako se to primjeni na ljude, iznimno je važno za zdravlje sljedeće generacije. Stoga, ako netko ima plan postati roditeljem, preporuka je početi vježbati barem mjesec dana prije začeća. To bi moglo imati snažan učinak na zdravlje sperme i dugoročno metaboličko zdravlje njihove djece.

foto: Funkcionalni GYM

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.