Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme

Samo 10 posto djece s ADHD-om “preraste” ga u odrasloj dobi

adhd-om

Problem s ADHD-om, vjerovalo se, preraste oko 50 posto djece

Novi studije pokazuju kako će 10 posto djece s ADHD-om “prerasti” taj poremećaj pozornosti kada uđu u odraslu dob. Hiperaktivni poremećaj deficita pažnje (ADHD) može se smatrati uobičajenim problemom za velik broj djece te se uvijek radi na tome kako bi se toj djeci moglo pomoći.

Naime, ADHD može uzrokovati smetnje i negativne utjecaje u njihovom svakodnevnom životu i školi, što ometa njihovo učenje i razvoj.

Mnogi stručnjaci vjeruju da je ADHD stanje s kojim će se osoba morati nositi tijekom čitavog svog života, na određenoj razini. Neki su slučajevi ekstremniji od drugih, a stalno se rade istraživanja kako bi se utvrdilo što može pomoći tim pojedincima i njihovim obiteljima.

Novoprovedene studije pokazuju da samo 10 posto djece preraste ADHD kada uđu u odraslu dob, naspram prijašnjih studija kojima se tvrdilo da se radi o broju od 50 posto.

Istraživački tim navodi kako će se ADHD u odrasloj dobi manifestirati drugačije u usporedbi s djetinjstvom, a odrasli ponekad mogu ući u “remisiju” poremećaja što može stvoriti lažnu iluziju da je stanje nestalo.

Stručnjaci kažu da je za osobe s dijagnozom ADHD -a važno da znaju da je za njih normalno da imaju razdoblja u svom životu u kojima se stvari čine teže izvedivima. ADHD ima dva glavna simptoma koja medicinski stručnjaci koriste za dijagnosticiranje, a to su održavanje fokusa i hiperaktivnost.

Ova je studija izdvojena od sličnih jer je pratila pacijente starije od 16 godina. Promatrana je skupina od 558 djece s dijagnosticiranim ADHD -om u dobi od osam do 25 godina. Oni bi svake dvije godine ponudili ponovnu procjenu svojih stanja, a također su o stanju i ponašanju djeteta bili intervjuirani roditelji i učitelji.

Istraživači ističu da još nisu sigurni što može uzrokovati pojavu napada kod odraslih, ali vjeruju da stres, promjena okoline i način života mogu imati veliku ulogu u tome koliko se dobro osoba s ADHD-om nosi u svakodnevnom životu.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.