Istaknute teme Odgoj

Šaljete dijete da se “ohladi”? Stvorite mu idealan prostor za to

dijete da se

Ako dijete treba da se ohladi – pomognite mu jer tek uči kako se nositi s nezgodnim situacijama


Koristite li time out metodu (koja ima jednako toliko protivnika kao i pobornika), osigurajte djetetu idealan prostor da razbistri glavu te da se, kako kažemo “ohladi”. Kako bi taj prostor trebao izgledati? Tako da zaposli djetetove misli i oslobodi nakupljenu ljutnju. Evo nekoliko ideja.

Svrha

Naučiti zadržati mirnoću i hladnu glavu u trenutku kada ga preplavi ljutnja, važna je vještina u životu djeteta. Kada smo ljuti, nešto se posebno događa u našem mozgu te se njegov primitivni dio aktivira. Kada se to dogodi, nemamo mogućnost mirnog, razumnog i logičkog zaključivanja. Brzo reagiramo, bez da prije promislimo o onome što radimo.

Upravo zbog toga treba djetetu treba omogućiti prostor za “hlađenje”. On će mu pomoći da opet aktivira onaj dio svog mozga, zadužen za razmišljanje. Dok traje ljutnja dijete u stvari ne može naučiti nikakvu lekciju, shvatiti što je u njegovu ponašanju pogrešno i što treba promijeniti. Ovo je i razlog zašto “time out” metoda ne prolazi kod sve djece, pogotovo one jako osjetljive. Naime, djeca tu metodu i slanje da se “ohlade” doživljavaju kao prijetnju, posramljivanje, kaznu. To im uzrokuje nove negativne osjećaje, bijes, strah – sve ono što djecu ostavlja zaključanu u primitivnoj strani mozga.

Osjećaj kojeg prostor treba pružiti

Prostor za hlađenje (smirivanje) roditelj ne treba zamišljati kao kazneni prostor u kojem dijete mora provesti određeni broj minuta. Neka djeca, a posebno ona mala, trebaju pomoć odrasle osobe kako bi se smirila jer samima im to ne polazi za rukom. Stoga bi prostor u koji šaljete dijete da se ohladi trebao biti umirujući, topao, pozivajući…prostor u kojem se dijete osjeća sigurno i zaštićeno.

Predmeti koji se u tom prostoru ili kutku nalaze trebaju biti djetetu i poznati i zanimljivi.

Kada ga koristiti

  • vrijeme bijesnih ispada, takozvanih temper tantruma
  • kada se dijete ponaša agresivno
  • kada se braća i sestre međusobno svađaju i tuku
  • kada djeca pokazuju početne znakove ljutnje (Podignuti ton glasa, crveno lice, stisnute oči i zubi. Naučite djecu da raspoznaju te znakove)

Što se treba nalaziti u prostoru za “hlađenje”?

Svaki prostor trebao bi izgledati drugačije, pa ne postoji neka univerzalna formula. No, kako bismo ilustrirali primjer, donosimo četiri glavne komponente umirujućeg kuta osnivačice pozitivnog roditeljstva, Rebecce Eanes.

  1. Udobnost: koristite jastuke, djetetovu omiljenu deku ili poplun, udobnu foteljicu ili stolicu za ljuljanje u koju može sjesti…
  2. Osjet: Umirite dječja osjetila. U prostoru za smirivanje može se nalaziti neka senzorna igračka, na primjer kinetički pijesak, plastelin, šarena riža…prostor možete upotpuniti nekom mirisnom svijećom ili opuštajućim eteričnim uljem. Što god pomaže vašoj djeci da izbace negativne emocije.
  3. Mir: Osim izbacivanja negativnih emocija, djeca se mogu zabaviti igračkama koje smiruju od samog pogleda na njih. Senzorne boce s gliterom koje mogu okretati gore dole idealne su za to. Cilj takvih igračaka je skretanje misli s negativnih stvari.
  4. Zaposlenost Nema boljeg načina za smirivanje od zaokupljenosti. Zaposlite djetetovo tijelo i um u prostoru za smirenje knjigama, slikovnicama, bojankama, papirima i flomasterima, autićima, kockama…

Nakon što se smire

Nakon što do toga dođe, objasnite djetetu da je njegovo ponašanje neprihvatljivo te zašto je to tako. Nakon tog podučite dijete kako da se idući put postavi i ponaša u istoj situaciji, umjesto da pribjegne bijesu i vriski. Situaciju možete rekonstruirati igranjem uloga , pokazujući kako pravilno reagirati. Ako se dijete posvađalo oko igračke s bratom na primjer, poučite ga vještinama za rješavanje konflikta i pregovaranju.

Da bi se sve ovo primijenilo kod djeteta čiji se mozak tek razvija u uči, potrebno je vrijeme i vježba.

foto: Valentina Yachichurov

Komentirajte