Edukacija i savjeti Istaknute teme

Roditeljski savjeti koji su potrebni svim novim mamama

roditeljski savjeti

Ovi roditeljski savjeti uvijek su primjenjivi


Živite u trenutku

Treba oprati rublje, suđe, otići u kupovinu…usporite i naučite samo biti uz svoje dijete.. Uživajte u svakom dragocjenom trenutku i idite kroz život korak po korak.

Opustite se oko dječje prehrane

Pripremite se na činjenicu da djeca imaju čudne prehrambene navike. Ponudite raznovrsnu prehranu. Ne paničarite. Jest će kada ogladne.

Držite se ranog odlaska u krevet

Naučite dijete da rano ide spavati i postići ćete dvije stvari: Vaše dijete će se dovoljno naspavati, a vi ćete imati vremena da napunite baterije.

Recite “ne”

Što bolji postanete u odbijanju zahtjeva koji nisu u interesu vašeg djeteta, to ćete rjeđe morati odbijati. Dakle, ako kažete “ne” kada dijete bude tražilo da mu kupite paket sladoleda, nećete morati reći “ne” svaki put kada vas dijete bude tražilo taj isti sladoled prije ručka ili večere.

Stvorite male tradicije

Okitite kuću balonima večer prije djetetovog rođendana, osmislite tajno rukovanje za posebne situacije, jedan dan u mjesecu odvojite za vaše posebno druženje.

Pripremite se na bolesti

Ovo je neizbježno. Opskrbite se lijekovima i vitaminima za prvu pomoć, da ne biste morali usred noći trčati do dežurne ljekarne zbog iznenadne temperature.

Pronađite pravu podršku

Naučite prepoznati koji su to ljudi koje trebate u svom životu. Prijatelje koji će vam biti podrška i uz koje se možete ispuhati ili ih nazvati svaki put kada im je teško.

Zapamtite da ste sada uzor

ako ste uvijek nervozni, umorni i bezvoljni, vašem djetetu nećete roditeljstvo prikazati kao nešto privlačno. Imajte na umu da vas netko sada promatra i da trebate dati što bolje od sebe.

Prepustite partneru dio obaveza

Ohrabrite ga da se i on bez straha uhvati roditeljskih obaveza. Kupanje, čitanje priče prije spavanje, odvoženje u vrtić…puno je toga što i on može raditi kako bi se povezao s djetetom.

Pričajte o novčanim odlukama

Kada kupite određeni brend hrane zato što je povoljniji,  a po vama jednako dobar kao i onaj skuplji ili preskočite kupovinu torbe jer čekate rasprodaju, objasnite svom djetetu po nešto o tome i vrijednosti novca.

Čitajte djetetu svakodnevno

To je najbolje potrošeno vrijeme, a čitanje usto pomaže i razvoju dječje mašte, širenju vokabulara, učenju jezičnih konstrukcija…

Uspostavite režim zaduženja

Sitni poslovi i zaduženja po kući pomoći će djetetu u izgradnji karaktera i samopouzdanja.

Vjerujte svojim instinktima

Ako vjerujete da nešto nije u redu s vašim djetetom, a svi drugi vam govore da ste ludi, poslušajte svoje majčinske instinkte. Uvijek se uputite na pregled, nije na odmet.

Nemojte se pretvoriti u butlera

Naučite djecu da sama pospreme cipele, objese jakne i kapute, odlože prljavu odjeću u košaru za rublje. Nemojte se pretvoriti u osobu koja će sve raditi umjesto njih.

Priznajte kada pogriješite

Ako ste krivi, priznajte i ispričajte se, djeci ili partneru. To će naučiti vaše dijete da je u redu griješiti.

Uzmite si time – out

kada ste ljuti i uzrujani nećete djetetu odgovoriti na pravi način. Ne morate uvijek reagirati isti čas. Uzmite si vremena kako biste mogli promisliti o važnim pitanjima.

Njegujte bratsko-sestrinske odnose

Svaku večer za vrijeme večere pokušajte njegovati bratsko – sestrinske odnose. Na primjer, svako dijete može ispričati što je njegov brat/sestra dobro napravio tijekom dana i nešto lijepo o njemu.

Otvarajte prozore na kip

Širom otvoreni prozori mogu biti potencijalno opasni, posebno maloj djeci koja još ne shvaćaju pravila,  a jako vole penjanje. Osigurajte se ako niste cijelo vrijeme u prostoriji i prozore otvorite na kip.

Uvijek budite spremni

Ne napuštajte kuću bez osnovnih stvari za preživljavanje – rezervne odjeće, vlažnih maramica…

Budite svjesni skromnih roditelja

Ako slušate priče poznanika o njihovom superpametnom i supersposobnom djetetu, opustite se. Velika je šansa da su te priče pretjerane.

Odložite telefon

Kada ste s djecom, poruke, mailovi i pozivi trebaju pričekati. Djeca su itekako svjesna kada im ne poklanjate punu pažnju.

Pokušajte izaći svakodnevno

Pokušajte izaći svakodnevno na zrak sa svojim djetetom, barem na par minuta. Kratka šetnja i boravak pod nebom uvelike će koristiti vašem djetetu

Budite roditelj, ne prijatelj

Vaš posao nije da budete miss popularnosti. Možda svojoj djeci nećete uvijek biti omiljeni zbog toga, lai duboko u sebi će vas voljeti jer ste im postavili jasne granice i očekivanja.

Ostanite dosljedni

Ali prvo se uvjerite da su pravila poštena.

Odgovarajte na beskonačna “zašto” pitanja

Mala djeca su beskonačno znatiželjna. Ako jednom prestanete odgovarati, možda će vas prestati pitati.

Učite djecu da pozdravljaju ljude

Naučite dijete da uspostavi kontakt očima, nasmiješi se, pruži ruku i pozdravi. Vježbajte te navike. Samo je jedna šansa za ostvarivanje prvog dojma.

Potičite optimizam

Pričajte svaku večer o danu koji je za vama i uočite njegove pozitivne strane te ih prokomentirajte. To navodno potiče sreću i optimizam.

Pokažite ljubav

Neka vaše dijete zna, kroz postupke i riječi – koliko ga volite.

 foto: Elvis Kennedy

 

 

 

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.