Istaknute teme Za roditelje

Roditeljima opada količina sreće kada dobiju djecu – znanstvenici otkrili i zašto

sreće

Zašto je dobivanjem djece količina sreće kod parova manja?

Djeca su najveća radost, ali studije otkrivaju da većini roditelja opada količina sreće i zadovoljstva upravo u vrijeme kada u njihov život uđu djeca.

Nema smisla ili ima, rezultati su nedvojbeni. Jesu li uzrok pomanjkanju sreće neprospavane noći, uobičajeni roditeljski strahovi oko bebine sigurnosti ili manjak komocije i slobode?

Navodno ništa od toga. Naime, razlog je financijske prirode. Roditelje dakle ne čini manje sretnima dolazak djeteta već strah kako će se to financijski odraziti na njihov budžet i hoće li djetetu moći priuštiti sve što mu je potrebno.

Znanstvenici David Blanchflower i Andrew Clark intervjuirali su tijekom desetogodišnjeg perioda istraživanja preko milijun Europljana. Tražili su ih da ocijene koliko su zadovoljni svojim životom kroz spomenutih 10 godina i to brojevima od 1 do 4. Također su ih pitali da li im je u tekućoj godini i jednom bilo teško platiti račune na početku mjeseca.

Sreća ispitanika pokazala se manjom u onom razdoblju kada su postali roditelji. No, razlog se pokazao očitim. Naime, trošak podizanja djeteta nikako nije zanemariv. U nekim europskim državama on se penje i do 200 000 eura koje će roditelj potrošiti do 18 godine djetetova života.

-Kada smo počeli ljude ispitivati je li im teško platiti račune to je bacilo posve novo svjetlo na naše istraživanje. Kada smo primijenili samo tu malu varijablu, mogli smo sagledati stvari potpuno drugačije – objasnio je Blanchflower. Procijenio je da su troškovi podizanja djeteta, najveći udarac na roditeljski budžet. U Americi se na primjer s tim mogu usporediti samo studentski krediti koje ljudi vraćaju još godinama nakon završetak fakulteta.

-Djeca su skupa i njihov dolazak na svijet otežava mnogima podmirenje računa. Jednom kada financijske izdatke kućanstva imate pod kontrolom, negativni utjecaj djece na zadovoljstvo roditelja životom nestaje i količina njihovog zadovoljstva opet raste – istaknuli su znanstvenici.

Drugim riječima, djeca podižu razinu sreće svojim roditeljima, sve dok zbog njih ne zapadnu u financijske teškoće.

Autori studije također su otkrili kako djeca u svojim tinejdžerskim godinama donose manje sreće svojim roditeljima od djece mlađe od 10 godina- Samohrani roditelji su pak, otkriva studija, manje sretni i zadovoljni od obitelji s oba roditelja.

foto: pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.