Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Povjerenstvo za pritužbe pacijenata: Roditelji se najviše žale na čekanja i nejavljanje na telefon

Roditelji djece oboljelje od autizma Povjerenstvo za pritužbe kontaktirali su zbog ‘loših’ psihijatrijskih dijagnoza


Tijekom prošle godine 224 pritužbe uputili su Zagrepčani na rad obiteljskih liječnika, pedijatara i drugih specijalista zbog nestručnosti, neprofesionalizma, dugog čekanja u čekaonicama i nejavljanja na telefone. Statistika je to  koju je objavilo Povjerenstvo za pritužbe (Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba) kojem se Zagrepčani već nekoliko godina mogu potužiti na rad liječnika.

Predsjednik povjerenstva Damir Jukica kazao je da broj prijava iz godine u godinu raste no da je  još uvijek razmjerno vrlo mali zbog neinformiranosti većine građana o postojanju i radu Povjerenstva, a potom i straha onih koji su za Povjerenstvo doznali od mogućih negativnih posljedica prijavljivanja liječnika nadležnim tijelima na njihov i/ili na budući osobni ‘status’ članova njihovih obitelji.

Nitko nije tražio mito

Prema podacima, 43 pritužbe odnosile su se na rad doktora obiteljske medicine, a pet na rad pedijatara. Bilo je i pritužbi na rad ginekologa, stomatologa te rad drugih specijalista, pritužbi na duga čekanja na termin ali i čekanja u čekaonicama. Posebno je velik broj pritužbi na rad medicinskih sestara – 19, od kojih njih čak 11 radi u ordinacijama obiteljske medicine za koje smo nekako svi uvjereni da im pacijenti najčešće donose ‘vrećice s kavom i keksima’.

Od 11 pritužbi na rad medicinskih sestara u obiteljskim ordinacijama njih čak 7 požalili su se na nejavljanje na telefonske pozive pacijenata.

– Povjerenstvo predlaže da se za potrebe telefonskog kontaktiranja pacijenata s njihovim ordinacijama – ponajprije s medicinskim sestrama – uvedu jedan prvenstveno za to namijenjen sat radnog vremena u kojem bi se medicinske sestre, ako ikako mogu na telefonske pozive pacijenata uistinu nastojale javljati, te da taj jedan sat pacijentima bude jasno nazračen – kazao je Jukica.

 

Istanuli su i da nisu zaprilimi tijekom prošle godine niti jednu prijavu  – čak ni anonimnu – da je neki liječnik koji radi na području Grada Zagreba za svoju uslugu tražio mito.

– Povjerenstvo je tijekoom 2017. godine zaprimilo jednu takvu _ štoviše’ i uredno potpisanu pritužbu ali  ‘na račun’ jednog liječnika koji radi u bolnici u jednoj drugoj Županiji

Uvedite Drugo mišljenje

Povjerenstvo za pritužbe zaprimilo je i tri predstavke roditelja djece oboljele od autizma, za koje drže da se u Republici Hrvatskoj već godinama dijagnosticiraju i liječe na neodgovarajući način. Tako se liječe pod stručnim vodstvom defektologa prema uvjerenju njihovih podnositelja, neutemeljenoi to prema postavljenim psihijatrijskim dijagnozama.

Povjerenstvu su i te prošlogodišnje pritužbe potvrdile raniji zaključak da bi zbog razmjerno brojnih pritužbi i predstavki na rad i profesionalnu etičnost psihijatara i psihologa – ovlaštenih sudskih vještaka – u Kazneni zakon Republike Hrvatske – trebalo ugraditi ‘pravo’ uvjetno rečeno, osumnjičenika-pacijenata na Drugo stručno mišljenje iz Zakona o zaštiti prava pacijenata.

foto: Kim+5CherylDamian Bariexca

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.