Istaknute teme Učenje i rekreacija

Roditelji se izjasnili u istraživanju: Djeci su igračke najbolji učitelji

igračke

Kada su igračke u pitanju, prosječno ih dijete posjeduje 26, ali otprilike jednom tjedno traži roditelje nešto novo

Iako biste kao roditelj možda izjavili da su roditelji djeci najbolji učitelji, to bi samo značilo da se nalazite u manjini. Naime, jednim velikim istraživanjem provedenim u SAD-u ispitani roditelji izjasnili su se da su najbolji učitelji njihovoj djeci – igračke.

Svi znamo da se najbolje uči kroz igru te da djeca od najranijih dana upijaju doživljaje oko sebe upravo kroz interakciju sa stvarima koje ih okružuju. Također, kroz igru s drugima, bllo da se radilo o igri s odraslima ili s drugom djecom.

Djeca će svoj igrački put započeti najčešće sljedećim redoslijedom: igrajući se sama, potom igrajući se pokraj druge djece, a zatim, igrajući se s njima. Uz igračke i igru, mališani uče kako svijet funkcionira, kako se povezati s drugima, izgraditi suradnju, kako čekati na svoj red i izbjegavati konflikte, ali i riješiti ih.

Za taj cjelokupan razvoj velo su važne upravo igračke jer one sve pokreće i roditelji to itekako dobro znaju.

Nije ni čudo da industrija igračaka cvjeta, no roditelji jednako tako smatraju da bi se moglo učiniti još i više po pitanju “izbacivanja” edukativnijih i raznovrsnijih igračaka na police trgovina.

Ne čudi da bi to htjeli, jer čak 52 posto od 2000 ispitanih roditelja vjeruju kako su upravo igračke najbolji učitelji koje će njihovo dijete imati u životu.

Roditelje se u istraživanju također pitalo što misle o igračkama koje djecu podučavaju o problemima iz stvarnog svijeta, a odgovor je taj da roditlej ismatraj ukako su djeca spremna na takve igračke sa 7 godina starosti.

Koliko prosječno dijete ima igračaka? Magična brojka je 26, a bil oto malo ili puno, to ne sprječava djecu da žele još više. Zapravo, 36% roditelja izjavilo je da njihovo dijete traži novu igračku barem jednom tjedno. No, roditeljima, kako su izjavilo, to i ne smeta previše jer smatraju dječju igru svojevrsnim načinom “samobrige” koju djeca provode.

Spas u vrijeme pandemije

I za kraj, igračke su zablistale upravo u pandemijsko doba te su mnogim roditeljima ustvari pomogle da uspješno i zdravog razuma prebrode najteža razdoblja.

Čak 77% roditelja koristilo igračke tijekom pandemije kako bi podučili svoju djecu socijalno-emocionalnom učenju, a 92% roditelja još uvijek koristi tu taktiku. Kada je riječ o temama kojima roditelji žele da igračke uče njihovu djecu, to su uglavnom one važne poput maltretiranja, kulturne zastupljenosti i rasne diskriminacije.

Budući da su se igračke pokazale tako izvrsnim alatom za podučavanje, a tvrtke koje se bave proizvodnjom igračaka sada znaju koje su teme roditeljima bitne, svoju proizvodnju mogu usmjeriti u tom pravcu i postati još kreativnije kada je proizvodnja u pitanju.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.