Edukacija i savjeti Istaknute teme

Roditelji savjetuju kako se bore s djecom oko zurenja u mobitele, tablete, laptope…

Brojni pedijatri već duže vrijeme roditeljima savjetuju da ograniče korištenje mobitela, računala i tableta kod djece na jedan sat dnevno. Osim toga, ono što gledaju trebalo bi biti pod nadzorom kako djeca ne bi gledala neprimjerene sadržaj.

Pedijatri savjetuju da djeca ne koriste mobitele, tablete, laptope duže od jednog sata dnevno

No, u konačnici, jedno je reći, a drugo to provesti u djelo pa donosimo niz savjeta roditelja kojima je to pošlo za rukom. Od brojnih metoda, u svojoj obitelji primijenite onu koja vam se čini najpogodnijom. Pogledajte kako roditelji savjetuju kako se bore s djecom oko zurenja u mobitele, tablete, laptope…

Timeri i rasporedi

– “Pri isteku vremena određenog za gledanje uvodimo odbrojavanje -” još pet minuta “,” još tri minute “. Pomaže smanjiti tjeskobu kod djece da im naglo prekidamo igru. Također djeci dopuštamo samo prijateljske aplikacije”.

– “Koristimo kuhinjski timer na mikrovalnoj pećnici, pa kada se javi, djeca znaju da je vrijeme da odlože uređaje”.

– “Djeca postavljaju timer na svojim iPadima (20 minuta dnevno, vikendima jedan sat)”.

– “Najviše gledamo TV i to nakon ručka i nakon večere – pola sata nakon ručka i film (1-1.5 sati) nakon večere”.

Izvan vidokruga

– “Naš televizor je najčešće izvan vidokruga, zatvoren u ormar i djeca ga gledaju duže samo vikendom. Preko tjedna za to imaju jedan sat. Postoji još milijun drugih načina da se zabave. Iskreno, mislim da mala djeca gledaju previše TV i ne dopuštamo im mobitele i tablete”.

– “Moja mlađa djeca nemaju vlastitih uređaja osim TV-a koji je u sobi. Tablet i računalo nemaju jer su mala pa bi ih samo razbili”.

– “Sakrijemo sve uređaje i kažemo djeci da se igraju s igračkama, voze bicikl ili nešto treće”.

Zarađeno vrijeme za gadgete

– “U našoj kući vrijeme za gledanje gadgeta se zarađuje dobrim uspjehom u školi, pisanjem zadaća na vrijeme, pomaganjem oko kućanskih poslova, pospremanjem sobe i slično”.

“Imamo cjenik za zarađivanje bodova za gledanje gadgeta – pet minuta za pospremanje kreveta, tri za bacanje smeća, pet za pospremanje rublja, itd. Ako nema zarade, nema niti vremena za gadgete. Uređaje pak dobiju tek nakon što obave domaće zadaće”.

“Djeca imaju tri uvjeta da mogu uzeti gadgete: napisane zadaće, praksa sviranja glazbenog instrumenta i praonica pospremanje”.

“Naše dijete nema tablet i neće ga imati još dulje vrijeme. Imamo kabelski paket no vrijeme za TV se mora zaraditi”.

Preusmjeravanje

“Moja kćer gleda TV jer zna da su mobitel i tablet rezervirani za vrlo specifične situacije – putovanje, učenje,glazbu i slično”.

“Škola moje kćeri potiče korištenje gadgeta ali više za učenje manje za igru. Nastojimo koristiti ih kao alarm za igru, npr s plastelinom i slično. Tako dijete ima osjećaj da se koristi tabletom no ustvari samo slušamo glazbu ili čekamo alarm”.

Isključeno prije noći

“Sat vremena prije spavanja obvezno gasimo sve gadgete (vrijeme spavanja je 8 sati). Dakle, spavanje / igra za spavanje mora započeti do 6:30 – što znači da sve domaće zadaće, osim čitanja za vrijeme spavanja, moraju biti učinjene do 6:30”.

Ograničenja za dan u tjednu

“Tijekom tjedna ne provodimo vrijeme  na gadgetima. Petak je vrijeme za obitelj, a djeca se manje igraju i vikendom”.

“Moja djeca gadgete koriste vikendima, nakon što su obavljeni poslovi”.

“Rekli smo našem 5-godišnjaku da pedijatar kaže da se ne smije igrati na gadgetima preko tjedna. Tako preko tjedna gleda TV, a gadgete samo vikendima”.

“Djeci ne dopuštamo ni gadgete ni TV tijekom tjedna. Zajedno igramo igre, čitamo i igramo se s prijateljima”.

“Nema internetskih ili video igara tijekom školskog tjedna. Nema SMS-a ni vlastitog telefonskog broja. Vikendom djeca imaju vrijeme za igru na gadgetima ali nakon napisane zadaće, i obavljenih poslova”.

“Cilj nam je ne imati tablete niti da se djeca igraju s našim telefonima tijekom tjedna. Dopuštamo TV jer ih je lakše odvojiti od njega. Vikendom smiju koristiti tablete tu i tamo tijekom dana, ali postavili smo vremensko ograničenje na 15 minuta tako da se ne igraju predugo”.

Samo za putovanja

“Mi koristimo tablete samo u automobilu i tijekom putovanja. Zbog svakodnevnog dužeg putovanja do kuće dijete ima vremena za tablet, a dolaskom kući i za igru”.

“Umjesto tableta odabiremo zajedničke filmove. Tablete i druge gadgete koristimo samo za duže vožnje”.

Alternative

“Audio knjige su izvrsna alternativa za gadgete. Djeca mogu slušati audio knjige sa slušalicama kada god to žele”.

“Pronađite zajednički posao. Prošećite, vožite se biciklom, igrajte igre na ploči, igrajte se s kartama, čitajte…”.

Izađite van

“Ako je vani lijepo vrijeme djecu šaljemo da se igraju Proveo sam cijelo djetinjstvo igrajući se na otvorenom, pa isto pokušavam i kod svoje  djece”.

“Ako je dan lijep idemo se vani igrati ilinešto raditi – pranje automobila, uređivanje dvorišta…”.

Gadgeti za učenje

“Moj 7-godišnjak ne zna lozinku za ipad. Također, počeli smo na njemu igrati obrazovne aplikacije (kao što je Duo Lingo tijekom učenja španjolskog jezika) i uvjet neke igre na ipadu je lekcija španjolskog. Djeluje izvrsno – spojili smo ugodno i korisno.

Roditeljski nadzor

“Pomoću aplikacije Google Family Link postavili smo sat vremena po danu, tako da se uređaj gasi nakon isteka vremena. Imamo i točan mjerač vremena korištenja, a sve nove aplikacije prije upotrebe mora odobriti mi”.

“Zabranili smo YouTu i brojne druge aplikacije koje nisu dobre za djecu, a njima ih se mami”.

Alati za kaznu

“Moj 7-godišnji sin može koristiti elektroniku onoliko koliko on želi dok god se ponaša i radi ono što treba kad bi trebao. Inače, oni se oduzimaju kao kazna”.

Ravnoteža i fleksibilnost

“Nema pravila. Utvrdili smo da je najbolji omjer ravnoteža i fleksibilnost. Ponekad djeca mogu imati vrijeme za tablet, a ponekad ne. Nekad osmislimo obiteljsku večer, gledanje filma ili slično i djeca u tomu uživaju više gledajući gadgete”.

“7-godišnji sin može koristiti elektroniku onoliko koliko on želi dok god se ponaša i radi ono što treba kad bi trebao. Inače, oni se oduzimaju kao kazna”.

Foto: pixabay

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.