Istaknute teme Za roditelje

Roditelji, prestanite se gristi zbog ovih stvari!

Kada postanemo roditelji, prešutno obećamo sebi da ćemo biti najbolji i najposvećeniji. Trudimo se, dajemo svoj maksimum, prilagođavamo se situacijama za koje nismo imali pojma da nas mogu snaći i plivamo svakodnevno u uzburkanom moru roditeljstva.

5 stvari zbog koji se roditelji ne bi trebali kriviti

Kada djeca postanu veća i samostalnija ponekad se u roditelje uvuče crv sumnje koji ih tjera da se pitaju jesu li gdje pogriješili, jesu li mogli nešto više i bolje učiniti. Jesu li donijeli sve prave odluke ili su si samo olakšali posao?

Evo oko kojih bi se 5 stvari roditelji svakako trebali prestati gristi:

Izbor hrane za novorođenče

Željeli ste dojiti, ali nije vam baš išlo? Možda vam je bilo jednostavnije ili čak nužno prebaciti se na umjetnu hranu? Kasnije ste radije kupovali gotove kašice jer vam je kuhanje oduzimalo previše dragocjenog vremena? Mnoge majke kasnije preispituju svoje odluke, misleći kako su se trebale više i bolje potruditi. Prestanite! Djeca su bila sita, nahranjena i zadovoljna. Točka.

Naposljetku, svi će kasnije, koliko god ih mi od toga štitili, jesti brzu hranu, pizzu, kekse i previše šećera.

Previše televizije

Ponekad, kada morate nešto obaviti i to pod hitno, tv i omiljeni crtić na njemu idealan je način kako zabaviti vaše dijete i završiti posao. Kada dobijete drugo i imate milijun obaveza oko njega, ništa lakše nego prvom pustiti nešto na TV-u. Jeste li pretjerali i tako uništili dijete? Niste.

Ne grizite se što vam je TV ponekad bio najbolja dadilja, većini roditelja je tako.

Što im niste čitali svaku večer prije spavanja

Znate koliko je čitanje bitno i željeli ste usaditi djeci ljubav prema knjigama od najranijih dana, ali niste jednostavno to uspijevali svaku večer? Vaša literarna krivnja trebala bi iznositi nula bodova.

Bitno je djeci konstantno pružati dobar primjer, što ne mora biti priča prije spavanja sedam dana u tjednu. Neka dijete vidi vas kako čitate i potičite ga da posjećuje knjižnicu te samo zavoli knjige.

Što niste prisustvovali svakom sportskom natjecanju ili predstavi u kojoj su sudjelovali

Ako puno radite, to je naprosto nemoguće, a ako imate više djece, na primjer troje, to je logistički nemoguće. No, vaša djeca se vjerojatno zbog toga ne osjećaju manje voljenima jer ste im svoju ljubav pokazali na milijun drugih načina.

Previše ste radili

Raditi, ne raditi, raditi od kuće? Što bi bio najbolji izbor? Odgovor je da  je najbolji izbor onaj vaš. Jesu li djeca bila sita? Imala su za odjeću i knjige? Super, onda je vaš zadatak ispunjen, koju god da ste odluku donijeli.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.