Istaknute teme Odgoj

Roditelji posramljuju svoju djecu i emitiraju to uživo – poziv u pomoć ili odgojni trend koji se oteo kontroli?

posramljuju

Posramljuju djecu kako bi ih “naučili pameti”, no psiholozi oštro kažu ne


Kada je odgoj djeteta u pitanju, nije lako odabrati pravi smjer. Treba uzeti u obzir nekoliko čimbenika kao na primjer dob, zrelost, pozitivne i negativne aspekte ponašanje, sposobnost kajanja…

I dok se čini da su roditelji uglavnom počeli preuzimati popustljiviji stav koji fizičko kažnjavanje ostavlja po strani, jedan novi, uznemirujući način “odgajanja” izronio je na površinu. Batina, o kojoj se još raspravlja je li izašla iz raja ili ne se u njemu možda ne koristi izravno, ali stručnjaci ga smatraju i više nego uznemirujućim.

Sve je više roditelja naime odlučilo kažnjavati svoju djecu posramljivanjem nakon nekog nepoželjnog ili negativnog ponašanja. To rade tako što cijelu lekciju snimaju i emitiraju u živo.

The Sun je objavio kako postoji preko 30 000 takvih klipova online, a u nekima se mogu vidjeti bizarni načini kažnjavanja. Na primjer, roditelji automobilima gaze dječje Xboxeve, briju im glave ili bacaju božićne poklone u vatru. U jednom posebno uznemirujućem video clipu majka Jessica Beagley natjerala je svoga sina koji joj je lagao da ispije čašu vrelog sosa, nakon čega je vrištala na njega i primorala ga da se otušira ledeno hladnom vodom. Beagley je zbog tog čina osuđena za maltretiranje djeteta i kažnjena je globom u visini 2500 dolara.

U još jednom zanimljivom  video clipu koji je pregledan 45 milijuna puta, otac je pucao u kćerin laptop zbog posta na Facebooku koji mu se nije svidio. Ispod objavljenog clipa napisao je:

– Ovo može biti dobra pouka još nekoj djeci. Ako imate tako malo poštovanja prema svojim roditeljima i sebi da objavite tako nešto na Facebooku, zaslužujete tešku ljubav. Danas je moja kći dobila dozu teške ljubavi.

Još je jedan clip probudio želju za raspravom, a on pak prikazuje oca koji je natjerao sin da trči po kiši do škole jer je izbačen iz školskog autobusa zbog maltretiranja drugih.  Taj otac tvrdi da je objavljivanje ponižavajućeg clipa popravilo odnos njega i djeteta.

Pravedne odgojne mjere ili ne?

Mnogi roditelji smjesta su se izjasnili kako je takav način apsolutno neprimjeren, pogotovo jer se radi o maltretiranju i javnom ponižavanju. Kako biste se vi osjećali, zapitala je jedna majka, da se vaš šef istrese na vas i ponizi vas pred 100 zaposlenika tvrtke?

Još jedna majka koja ovakav pristup smatra negativnim objasnila je kako takvo kažnjavanje može dovesti do trajnih promjena u ponašanju djeteta, a na duge staze može i ugroziti cjelokupan odnos između roditelja i djeteta te narušiti povjerenje.

No, postoji i određeni dio roditelja koji smatraju da javno objavljivanje kažnjavanja djeteta nema za cilj poniziti dijete. Odnosno, da roditelji u stvari samo iz očaja zbog dječjeg ponašanja traže potporu i podršku drugih roditelja koji se bore sa sličnim problemima.

Javno objavljivanje, vjeruje tako jedna mama, u stvari je roditeljski krik u pomoć. Treba im ohrabrenje i netko tko će im reći da u svemu što proživljavaju s djetetom nisu sami.

Gore spomenuti tata koji je objavio video 10- godišnjeg sina kako trči do škole jer je gnjavio druge školskom autobusu istaknuo je kako mu je taj video očvrsnuo odnos sa sinom i da se zajedno šale oko toga.

– Kada god napravi neku glupost šalim se da ću snimiti još jedan video. Moj sin se ne osjeća poniženo, to mu je više smiješno. Naučio je svoju lekciju. Ne bih rekao da me se boji i da je naš odnos narušen. Rekao bih da me poštuje i to zato jer zna da ću poduzeti određene mjere kako bih ga zadržao na pravom putu – kazao je tata iz Engleske kojeg su mnogi kritizirali.

Psiholozi pak stavljaju jedno veliko i odlučno ne na ovakav roditeljski trend, bez obzira bio on poziv u pomoć ili ne. Vjeruju naime kako takvo kažnjavanje može dugoročno pogubno utjecati na dječje samopouzdanje, ali i druge socijalne odnose. Tako na primjer dijete, koje je javno poniženo i zna da su to njegovi prijatelji vidjeli, možda će poželjeti poniziti i maltretirati prijatelja iz razreda, samo kako bi u svojim očima nekako povratilo moć i samopouzdanje koje je izgubljeno.

Stručnjaci također pojašnjavaju da odnos roditelj – dijete, koji je došao do takve točke odgoja ima velikih problema u komunikaciji koja se negdje putem prekinula te na njoj svakako treba pojačano raditi.

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.