Novosti i događanja Učenje i rekreacija

Roditelji podijeljeni oko trajanja školskih praznika, mnogima rascjepkanost stvara probleme

Isprekidana školska godina i online nastava u treći su plan prošle i ove godine stavile školske praznike. S obzirom na to da su djeca gotovo stalno doma ne čini nam se gotovo važno kada će tijekom sljedeće školske godine biti praznici.

Trajanje školskih praznika ove godine bilo je posebno zbog pandemije, a velik broj školaraca gotovo je cijelu školsku godinu kod kuće

Prema planu Ministarstva znanosti, djeca će u školske klupe krenuti 6. rujna 2021. godine, a školska godina će završiti 21. lipnja 2022. godine, odnosno 25. svibnja 2022. godine za maturante.

Jesenski odmor za učenike trebao bi početi 2. studenoga i trajati do 3. studenoga 2021. godine, s tim da nastava počinje 4. studenoga 2021. godine.

Prvi dio zimskoga odmora za učenike počeo bi 24. prosinca 2021. godine i trajao do 7. siječnja 2022 . godine, s tim da nastava počinje 10. siječnja 2022. godine.

Drugi dio zimskoga odmora za počeo bi 21. veljače 2020. i završio 25. s tim da bi nastava počela 28. veljače.

Proljetni odmor za učenike počeo bi 14. travnja i završava 22. travnja, s tim da bi nastava počela 25. travnja.

S obzirom na to da je prijedlog upućen na javno savjetovanje, brojni su komentari od kojih mnogi osporavaju raspored.

– Smatram da prvi dio i drugi dio zimskih praznika treba spojiti. Često prekidanje nastave ne pridonosi njezinoj produktivnosti. Broj nastavnih dana između prvog i drugog dijela zimskog odmora ionako nije veliki. Mnoge obitelji za te praznike planiraju putovanja, pa mislim da bi im spojeni praznici olakšali planove, a i djeca bi se kvalitetnije odmorila – napisala je Martina.

Da češće prekidanje kontinuiranog rada ne dovodi do uspjeha smatra Ines.

-Stoga sam za ukidanje jesenskog odmora i drugog dijela zimskog odmora. Smatram da bi zimski odmor trebalo početi 24. prosinca 2021. godine i trajati do 14. siječnja 2022. godine, s time da nastava počinje 17. siječnja 2022. godine. Tada bi zimski odmor imao svoje puno značenje. Aktivni odmor zasigurno je od iznimne važnosti za nastavak kvalitetnog učenja, stoga želim naglasiti da većina obitelji koja vodi svoju djecu na skijanje za odlazak bira termin niske skijaške sezone nakon 06. siječnja jer su tada cijene smještaja i skijaških karata povoljnije za 30%. Produljivanjem zimskog odmora do 14. siječnja 2022. omogućujemo roditeljima tu pogodnost, a time i sprječavamo izostanak djece s nastave u tom tjednu – istaknula je Ines. Dodala je i da u drugog dijela zimskog odmora započinju županijska natjecanja i da bi tada djeca trebala biti u školi.

No, ima i onih koji hvale ovaj model.

-Povremeni odmori, pa iako bili od dva do četiri dana su se pokazali kao odličan odmor tijekom nastavne godine. Pozdravljam razdvajanje zimskih praznika na dva dijela. Dugi zimski praznici znaju učenike izbaciti iz radnog tempa.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.