Istaknute teme Novosti i događanja

Roditelji odgojitelji i dalje će dobivati svoje naknade, potvrdio Visoki upravni sud

Roditelji odgojitelji za sada su odnijeli pobjedu što se tiče obrane svojih prava

Visoki upravni sud za sada je zaustavio izvršenje prijedloga obustave isplate novčane pomoći roditeljima odgojiteljima. Ukratko, to bi značilo da svi koji su do sada uživali to pravo nastavljaju primati svoje naknade u jednakoj visini. Radi se o brojki od preko pet tisuća korisnika, a Ivica Lovrić, bivši pročelnik gradskog ureda za obrazovanje izrazio je svoje zadovoljstvo zbog te odluke.

-Ta mjera koju je donijela Gradska skupština na prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića smatram izuzetno neetičnom, štetnom za građane Zagreba, ali i protuzakonitom. Mislim da će ova odluka Suda donijeti mir u 6000 zagrebačkih obitelji u kojima je oko 21 000 djece – istaknuo je Lovrić, upozoravajući da se tu radi o najranjivijoj skupini ljudi.

Dodao je kako nije nezanemariva ni činjenica da će ova privremena obustava izvršenja odluke itekako smanjiti pritisak na dječje vrtiće u koje bi bilo nemoguće upisati 6000 djece, a aktualna vlast prestala je širiti kapacitete i graditi vrtiće te su oni itekako nedostatni.

A što se događalo u sudnici?

-Sud je prihvatio sve razloge prijedloga za obustavu izvršenja sporne odluke, a taj je da se radi o vrlo velikom broju korisnika novčane pomoći, a prihvaćen je i razlog da bi prihvaćanje ove odluke ostavio velike posljedice i štetu na roditelje odgojitelje. Sam postupak ocjene zakonitosti ovog akta je jako složen – istaknula je odvjetnica roditelja, koja vjeruje da će ova odluka biti proglašena nezaonitom.

Glas naroda na društvenim je mrežama je kao i uvijek podijeljen.

-A što je s majkama u ruralnim područjima koje imaju troje i više djece? One su manje važne?

-U državi fali radne snage, a ovakve stvari se događaju. I onda kukaju da smo siromašni!

-Samo djeca i majke iz Zagreba mogu lagodno živjeti, ostatak Hrvatske – ništa!

-Znači užas, djeca se ne socijaliziraju, a mame idu po kavama. Ništa se ovom mjerom ne dobiva

Ovo su samo neki od nezadovoljnih komentara, dok su drugi pozitivni, pretpostavljamo, vjerojatno od strane samih roditelja odgajatelja koji podržavaju ovu odluku i ističu kako ipak ima pravde u našem sudstvu.

No, kako sukob uglavnom eskalira oko činjenice da ovu naknadu dobivaju samo zagrebački roditelji, a ostatak zemlje ostaje “kratkih rukava”, da se zaključiti kako većina komentatora ne smatra naknadu lošim potezom ili nečim nepotrebnim, već im je samo krivo što mjera ne obuhvaća šire područje. Odnosno, njih.

Još osstaje samo pitanje hoće li ova privremena odluka dobiti i trajni pečat i hoće l iroditleji odgojitelji uskoro moći trajno odahnuti.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.