Novosti i događanja Zdravlje i sigurnost

Roditelji ne žele cijepiti djecu protiv HPVa iako ih time kasnije mogu spasiti od čak šest vrsta raka

Razlog lošeg odaziva je neinformiranost roditelja da mogu cijepiti djecu protiv HPVa i time im uvelike smanjiti kasniji rizik od bolesti


U našoj je zemlji za djevojčice i dječake u 8. razredima dostupno besplatno cjepivo protiv HPV-a, no, unatoč tomu roditelji ih ne žele cijepiti iako ih time kasnije mogu spasiti od čak šest vrsta raka. Jedan od ključnih razloga je i nedovoljna informiranost roditelja da mogu cijepiti djecu protiv HPVa i time im uvelike smanjiti kasniji rizikod bolesti.

– Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći nikad nije ni čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje. Govorimo o prevenciji nekoliko vrsta raka koji se mogu pojaviti u odrasloj dobi i koji se više ne moraju dogoditi nikome – istaknula je akademkinja Mirna Šitum kroz predstavljanje rezultata istraživanja koje su Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Povjerenstvo za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti proveli u suradnji s agencijom Ipsos.

Rezultati na samom kraju istraživanja pokazali su koliko je informiranost ključna pri donošenju odluke o cijepljenju. Roditelji naime u istraživanju mijenjaju mišljenje o cijepljenju svoje djece upravo nakon saznanja da HPV infekcije mogu uzrokovati nastanak nekoliko vrsta raka i kod muškaraca i kod žena.

– Moramo nastaviti sa sustavnom edukacijom kako bismo roditeljima omogućili donošenje informiranih odluka o zdravlju svojih dječaka i djevojčica, za sigurniju budućnost – dodala je Šitum.

Provedeno istraživanje je pokazalo da su djeca protiv HPV-a najčešće cijepljena u obiteljima koje imaju samo žensku djecu, što potvrđuju i podaci procijepljenosti koje je predstavila voditeljica Odjela za praćenje i unapređenje zdravlja školske djece i mladih Dijana Mayer.

– Ukupni postotak procijepljenosti i dalje je nizak te u velikoj mjeri zaostaje za razvijenim zemljama. U prošloj smo školskoj godini protiv HPV-a cijepili nešto manje od 12 tisuća djece, pri čemu je bitno veći postotak cijepljenih djevojčica – kazala je Mayer.

Riječ je o podacima koji se mogu povezati i s činjenicom da svaki šesti roditelj smatra da cjepivo protiv HPV-a trebaju primiti samo djevojčice, odnosno da je cjepivo nepotrebno za dječake.

U Zagrebu je situacija povoljnija što se tiče opće informiranosti, isto se može povezati s brojnim preventivnim akcijama i programima prevencije no prostora za napredak i dalje ima. Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč istaknuo je kako Grad Zagreb već 11 godina sudjeluje u organizaciji roditeljskih sastanaka na kojima roditelji mogu dobiti sve potrebne informacije o mogućnostima zaštite spolnog zdravlja svoje djece.

Voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ Tatjana Petričević Vidović kazala je kako su roditeljski sastanci učinkovita platforma na kojoj roditelji upravo od stručnjaka mogu dobiti potrebne informacije o samom cjepivu.

– Vidjeli smo u istraživanju da je trećina roditelja koji su cijepili djecu protiv HPV-a, prisustvovala roditeljskom sastanku na tu temu. Dakle, najmanje što roditelji mogu napraviti je – doći na predavanje, poslušati stručnjake i njima postavljati pitanja. To je jedini ispravan način za donošenje bilo kakve odluke, posebice one vezane uz zdravlje. Roditeljima smo uvijek na raspolaganju, spremni odgovoriti na sva njihova pitanja – dodala je Petričević Vidović.

Uz roditeljske sastanke, važnu ulogu u podizanju svijesti o mogućnosti prevencije bolesti uzrokovanih HPV-om imaju i javnozdravstvene kampanje, kojima je cilj privući pozornost javnosti te upozoriti na opasne posljedice HPV infekcije. Jednu je od takvih kampanja nedavno pokrenula i Hrvatska liga protiv raka.

– Kroz kampanju „Bolje spriječiti nego liječiti“ želimo potaknuti roditelje na informiranje o posljedicama HPV infekcije, kao i dostupnoj prevenciji za dječake i djevojčice u našim školama. U Hrvatskoj ne nedostaje informacija na temu HPV-a, one su i više no dostupne, no razina informiranosti ipak upućuje na to da roditelji i dalje zatvaraju oči pred pitanjima spolnog zdravlja i spolnih bolesti – istaknuo je predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga.

Pozvao je roditelje da potraže dodatne informacije i saslušaju stručnjake prije no donesu konačnu odluku.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.