Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Roboti stigli kao “tete” u dječje vrtiće – strašno ili nevjerojatno?

Ovi roboti mogu razgovarati, plesati, pričati priče, igrati igre i poticati djecu na tjelesnu aktivnost


Da se tehnologija razvija brzinom munje koju jedva uspjevamo pratiti najbolje nam pokazuju ovi iPal roboti koji su u Kini već počeli ‘odgajati’ djecu. Roboti se mogu nabaviti za 1500 do 2000 dol se, a od nedavno ih čuva i u dječjim vrtićima umjesto teta.

Tako je ono što smo do nedavno gledali na televiziji postalo stvarnost. Ovaj Ipal robot najviše sliči Teletubiesima jer na trbuhu ima televiziju, a igra s njim najsličnija je onoj kao da gledate dijete kako se igra s Teletubiesima.

Budućnost je sada

Robot je razvila tvrtka Avatarmind koji se za sada najviše koristi kao pomoć u podučavanju, no kreatori kažu da ima primjenu i u maloprodajnoj i ugostiteljskoj djelatnosti te kod skrbi za starije osobe. I dok neki osuđuju ovaj napredak robota ističući da ništa ne može zamijeniti učitelje, tete u vrtiću i djecu prijatelje, iz tvrtke su kazali da i nije ideja da robot zamjeni žive osobe već da služi kao pomoć u poboljšanju učenja.

– Osim što robot može pričati s učenicima, on može voditi statistiku tko prati nastavu, a tko ne, te na kraju sata može povesti zabavu pjesmu – kazali su iz tvrtke.

Objašnjavaju i da njihov robot podupire društveni razvoj i potiče zanimanje za znanost i tehnologiju.

– Ovaj robot košta od 1.500 do 2.000 dolara, a može razgovarati, plesati, pričati priče, igrati igre, potaknuti tjelesnu aktivnost i omogućiti djeci da razgovaraju s prijateljima, dijele videozapise i sigurno se povezuju s internetom i društvenim medijima. Moguće mu je zadati i funkciju drugih aplikacija kao što je pružanju podrške djeci kod nekih terapija ili podučavanju stranih jezika – istaknuli su proizvođači.

Iako korištenje ovih robota zvuči zastrašujuće, nema sumnje da ćemo ih viđati sve više i više kako tehnologija napreduje i da će moći sve više i više funkcija obavljati. Uglavnom, otpor prema razvoju robotike je uzaludan pa sve skeptične može tješiti činjenica da su ovi roboti napravljeni da rade dobro, a ne nešto loše.

Robot se može kupiti u Kini, a uskoro se očekuje njegov plasman i na američko tržište.

Što sve ima ovaj robot:

5 mikrofona koji hvataju glas kako bi znali smjer iz kojeg dolazi zvuk.
3 infracrvena senzora za otkrivanje objekta kratkog dometa
5 ultrazvučnih senzora za otkrivanje objekta duljeg raspona
5 senzora na dodir na koži kako bi iPal mogao reagirati na dodir na različite načine
LCD display, 4 kotača, kameru, motor za pokretanje na baterije, androidni telefon,

foto i video:  Avatarmind

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.