Edukacija i savjeti Istaknute teme

Rivalstvo među braćom je normalno, no kada se treba zabrinuti?

Rivalstvo i nadmetanje su očekivani, no moraju postojati granice

Brat i brat, brat i sestra, sestra i sestra, imate li ih dvoje ili više, u bilo kojoj kombinaciji, sigurno ste naviknuli na svađe i nadmetanje.

Svaka mama misli da su rođenjem brata ili sestre poklonili prvorođenom djetetu prijatelj za cijeli život. Naravno, tijekom tog života, očekuje se, bit će uspona i padova, manjih grba na putu, no ponekad ostanete iznenađeni koliko su te grbe visoke i široke.

Ima tu toliko lijepih trenutaka, maženje, zajedničko igranje i druženje, no u sekundi sve se promijeni i krene vrijeđanje, rušenje, guranje i plač.

Ponekad te svađe toliko eskaliraju da se roditelji zapitaju jesu li normalne i trebaju li se zabrinuti

Nadmetanje je normalna pojava

Nadmetanje je normalna pojava, a najčešći razlog za njega je ljubomora. No, ponekad nadmetanje ima veze i s emocionalnim razvojem i razvojem djeteta općenito.

Starije dijete možda je u nekoj fazi preraslo igračke, igre i “fore” mlađeg djeteta i sve mu je to glupo i djetinjasto. Sve to je sasvim normalno i očekivano.

Kako prepoznati da je svađa prerasla u nešto veće?

Vjerojatno se kao roditelj u puno situacija držite sa strane puštajući djecu da sama riješe svoje razmirice jer tako najbolje uče. Ipak, svaki je roditelj svjestan kada treba povući granicu i intervenirati.

Prema nekim zaključcima psihologa nadmetanje i svađanje među braćom i sestrama otišlo je predaleko u trenutku kada oni više ne mogu boraviti jedno s drugim u istoj prostoriji.

Znači, ne radi se o trenutnom ispadu bijesa kada jedno ode u svoju sobu i za 10 minuta je sve u redu. Radi se o situaciji kada svaki boravak u istoj prostoriji izaziva svađu.

S jedne strane, normalno je željeti predah od nekoga s kime provodimo puno vremena, no braća i sestre bi ipak trebali moći koegzistirati u istoj prostoriji. Još jedan znak da je odnos ozbiljno narušen je porast količine nasilje među djecom.

Mnogim se ove situacije čine pretjeranima, no jedna je mama podijelila svoje neugodno iskustvo kada je doslovno morala za dvoje djece organizirati dva odvojena ljetovanja.

Naravno, svi znamo da nema odrastanja bez pokojeg ugriza ili udarca, pogotovo dok su djeca manja. Također, veća djeca moraju naučiti i znati da nasije nije rješenje.

Ako među vašom djecom sukobi sve češće postaju fizički, vrijeme je za intervenciju.

Što roditelj može napraviti?

Ako smatrate da su stvari izmaknule kontroli, porazgovarajte s nekim, potražite savjet ili odgovor kod prijatelja, u stručnoj literaturi ili kod samog stručnjaka.

Stručnjaci naglašavaju – najvažnije je u takvim situacijama zadržati mirnoću. Naime, imate li dvoje djece koja se nikako ne mogu pomiriti, važno je da barem vi ostanete mirni.

Nemojte pritom etiketirati, tražiti krivca niti onog koji je započeo svađu.

Na kraju, kada se sve i svi smire, komunikacija je ono najvažnije. Objasnite im da fizički sukobi nikako nisu prihvatljivi te kada dođe do toga da bi svađa mogla prerasti u fizički sukob, najpametnije je maknuti se.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.