Istaknute teme Odgoj

RIE roditeljstvo kao odgovor na helikopeter roditelje i roditelje “kosilice”

Odgoj i podizanje djeteta, briga o njemu od najranijih dana i sve što to uključuje, složit ćete se, može biti izazovno, da ne kažemo naporno.

Rie roditeljstvo ne intervenira previše u dječje odluke, igru i odnose pa bi beba učila skrbiti “sama o sebi”

Rie roditeljstvo (još uvijek bez odgovarajućeg prijevoda s engleskog jezika)  ili način odgoja nastao je kao odgovor na helikopter i kosilica roditelje koji pretjerano brinu o svojoj djeci, bdiju nad njima kao oblak i kose sve moguće zapreke koje bi im se mogle naći na životnom putu.

Zagovornici Rie roditeljstva potiču pak roditelje da od prvih dana uključe i svoju bebu u cijeli proces odgoja. Tako bi beba na neki način učila skrbiti “sama o sebi”, a s roditelja bi se tako skinuo golemi pritisak.

Cijeli proces započinje razgovorom s bebom s kojom se razgovara kao s jednakom ravnopravnom osobom, a ne bespomoćnim novorođenčetom. Iako novorođenče naravno ne može reći Da, Ne, odgovoriti ili dati svoj pristanak, Rie roditelji žele na ovaj način graditi važan temelj za samostalnost svog djeteta u budućnosti.

Štoviše, roditelji koji koriste ovu metodu smatraju da je važno poštovati bebine odluke o vlastitom tijelu. Pri tome se nadaju da ne samo da će beba shvatiti kako je njezino tijelo isključivo njeno vlasništvo, već da njoj ne pripadaju niti tijela drugih.

Rie roditelji nikada ne forsiraju fizički kontakt između sebe i bebe, kao niti fizički kontakt bebe s drugom osobom. Dakle, bez roditeljskog dopuštenja nitko osim njih bebi ne smije promijeniti pelenu, uzeti je u ruke, a djecu se, kada malo narastu, nikada ne tjera da poljube ili zagrle nekoga koga ne žele.

Rie filozofija nastala je 1978 godine, a kratica je za “Resources for Infant Educarers“. Razvila ju je specijalistica za bebe Magda Gerber koja je poticala roditelje da razgovaraju sa svojim bebama kao jedinstvenim ljudskim bićima.

Za razliku od kosilica i helikopter roditelja, ovom metodom roditelji poručuju kako ne žele previše intervenirati u dječje odluke, igru i odnose. Gerber smatra da ovakav način odgoja otklanja i dio stresa s roditeljskih leđa jer beba s vremenom osnaži i “preuzme” neke stvari na sebe.

Rie bebama tako je dopuštena velika sloboda u igranju i istraživanju okoline. Ako beba naiđe na neriješivi problem, zapreku ili nešto potencijalno opasno, prvi je poriv roditelja da skoči i otkloni problem ili odnese bebu.

No, Rie roditelji žele bebi dati dovoljno prostora da “shvati” što se oko nje događa i pružaju joj mogućnost da sama proba nadvladati zapreke. Tako ona usvaja razne nove vještine i znanja te stječe samostalnost u igri.

No, to nije sve. Rie bebe se također potiče da brinu same o sebi. Osim što roditelji svaku radnju bebi objašnjavaju, kao na primjer kada mijenjaju pelenu, mažu bebu kremom ili je vežu u autosjedalici, oni traže od bebe i da sudjeluje u svim aktivnostima.

Na primjer, pitaju: “Možeš li podići noge dok ti čistim guzu”? Naravno da ne očekuju da će ih beba stara tri tjedna razumjeti, no stalnim ponavljanjem i bebinim rastom, stvari postepeno krenu sjedati na svoje mjesto. 

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.