Novosti i događanja

Razmak između trudnoća od dvije i više godina smanjuje moguće poteškoće i smrtnost

Osamdeset i tri posto smrtnih slučajeva dogodilo se među bebama rođenim unutar tri godine

Razmak između trudnoća od dvije, umjesto jedne godine, može gotovo prepoloviti poteškoće u trudnoći i stopu smrtnosti dojenčadi, pokazalo je najnovije istraživanje.

Demograf Joe Molitoris sa Sveučilišta Lund u Švedskoj kazao je da je
razmak između trudnoća doista važan za preživljavanje dojenčadi, ali isključivo u manje razvijenim sredinama. U razvijenijim sredinama gdje se vodi briga o dobroj prehrani trudnica i gdje majke imaju adekvatnu zdravstvenu skrb, razlika godina ili dvije između trudnoća nema veze sa smrću dojenčadi.

Znanstvenici pak ne mogu sa sigurnošću kazati koji su uzroci loših zdravstvenih ishoda za bebe i majke u trudnoćama unutar razlike od jedne godine.

Kao neki od argumenata navode da se braća i sestre koji su rođeni unutar kraće razlike međusobno bore za majčino mlijeko i da su izloženi sličnim bolestima i da su to mogući razlozi.

Ovi znanstvenici stoga se ne slažu s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije odakle su savjetovali majkama da se na rođenje drugog djeteta odluče tek nakon isteka perioda od 3 do 5 godina, baš kako bi smanjili broj smrtnih slučajeva. Tvrde da studije iz bogatijih zemalja, kao što su Švedska, Kanada i Australija, ne pokazuju vezu između zdravlja dojenčadi i razmaka između rođenja, dok istraživanja iz siromašnih zemalja pokazuju obrnuto.

Molitoris i njegov tim pročešljali su primjere 1,15 milijuna majki iz 77 zemalja s niskim i srednjim dohotkom od 1985. do 2016. godine kako bi stvorili cjelovitiju sliku. Žene su rodile 4,56 milijuna djece, od kojih je 370.000 umrlo prije prve godine. Osamdeset i tri posto tih smrtnih slučajeva dogodilo se među bebama rođenim unutar tri godine razmaka od starijeg brata ili sestre.

U najvećoj su opasnosti bile bebe rođene u najkraćim intervalima rođenja od neobrazovanih majki koje žive u zemljama s visokom smrtnošću dojenčadi – najmanje 100 beba koje umiru na svakih 1.000 poroda.

U tim okolnostima, bebe rođene unutar jedne godine od starijeg brata / sestre imale su oko 22 posto šanse da umru prije prve godine. Ta je šansa pala na oko 13 posto kada se interval rođenja poveća na dvije godine.

No, kao što su pokazala ranija istraživanja, veza između smrtnosti dojenčadi i razmaka između rađanja počela je nestajati s padom stope smrtnosti dojenčadi. Konkretno, razmaci između najmanje tri godine su prestali važiti kada je stopa smrtnosti novorođenčadi u zemlji pala.

Zahvaljujući kampanjama Svjetske zdravstvene organizacije intervali rođenja postaju sve duži u svijetu čime se smanjuje broj smrtnih slučajeva i u manje razvijenim krajevima. Znanstvenici smatraju da je tomu pomažu i apeli na duži period dojenja što može potisnuti plodnost, osobito u ranim mjesecima nakon poroda koji su najrizičniji za novu trudnoću.

foto: Wonder Woman

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.