Istaknute teme Trudnoća

Razlika između “filmskih” trudova i onih u stvarnom životu

Sigurno ste gledali puno filmova u kojima su akteri trudne žene , a taj filmski spektakl na kraju završi porođajem? Možda ste trudni pa ćete i vi uskoro roditi? Onda zaboravite sve što ste vidjeli na filmovima.

Ako ste se nagledali “filmskih” trudova, zaboravite na njih prije poroda

Stvari na filmu ne mogu biti dalje od realnosti, neke su prikazane doslovno komično, a neke prenapuhano.

Ovo je sedam osnovnih razlika između filmskih i “pravih” trudova.

1. Scena: Vodenjak pukne i poplavi cijelu trgovinu

Većina junakinja nađe se na javnom mjestu kada porod krene. Vodenjak pukne na način kao da prolazi uragan, a potom kreće poplava većih razmjera. buduća mama je užasnuta i želi što prije stići do bolnice pa pokušava inkognito napustiti trgovinu da ju nitko ne primijeti, ostavljajući iza sebe jezero. U stvarnom životu 10 do 15 posto žena kojima vodenjak uopće i pukne prije samog porođaja to dožive  tijekom noći ili u ranim jutarnjim satima. Također, rijetko se, pa gotovo i nikad ne radi o tolikoj količini vode koja se prikazuje na filmovima.

2. Scena: Trudovi se smjesta pojačavaju

Vodenjak je puknuo, nema ni minuta, a kontrakcije već postaju prilično intenzivne. sirota trudnica previja se u bolovima dok se pokušava dokopati taxija te rukom čvrsto drži trbuh da joj beba “ne ispadne”. U stvarnosti trudovi zapravo najčešće započinju fazom “predtrudova” kada žena može osjetiti grčeve pa čak i bolove u leđima. Razmaci između trudova znatno su dulji, neredoviti, a ne svakih nekoliko sekundi. kontrakcije nisu toliko intenzivne. Čak i kada se njihova pojava ustali i one postanu intenzivnije, i dalje postoji svojevrsni razmak između dva truda.

3. Scena: Brzo, beba dolazi!

Trudovi su krenuli, sad je panika kako na vrijeme stići do bolnice koja je jako udaljena, a vrijeme je, eh da naravno, vrijeme najgorih prometnih gužvi na cesti! tko god da je u društvu trudnice, partner, član obitelji ili uzbuđeni taksist, svi se ponašaju kao da će beba ispasti van kroz minutu ili dvije. crvena svjetla ne sprječavaju automobil da sumanuto juri iznad dopuštene brzine, samo kako se siroto djetešce ne bi rodilo na stražnjem sjedalu. U stvarnom životu, trudovi i porođaj traju satima.

Oksitocin, hormon odgovoran za kontrakcije počinje se s vremenom pojačavati. Na samom početku pojave trudova, razmak između njih može biti i do sat vremena! U većini bolnica ne savjetuje se budućim mamama da dolaze prije nego razmak između vije kontrakcije bude oko pet minuta. znate li razlog? Navodno premještaj u novi prostor može povećati količinu adrenalina koji će usporiti trudove. 

4. Scena: Porođaj ležećki

Majka je uspješno stigla u bolnicu, srećom na vrijeme. Sad leži na bolničkom krevetu ili je lagano podbočena, a noge su joj namještene u držače na krevetu. Čak i kad imamo priliku u filmu gledati ženu kako rađa u vlaku ili negdje u džungli, ona obavezno leži.

Praksa ležećih trudnica uvedena je u rodilišta negdje u 17 stoljeću, samo zato što je liječnicima taj položaj bio “zgodniji”. U stvarnom životu, svi znamo da ležanje nije najsretniji položaj za preživjeti trudove,već se buduće majke potiču na šetanje i razgibavanje. Također, sve se više potiču praktičniji i manje bolni položaji za rađanje, kao na stolcu, u čučnju, vodi, pa čak i uspravno.

5. Scena: Najveći dio poroda je tiskanje

Mama, otkako je stigla u bolnicu u savršenom je položaju i trenutku za rađanje: Potpuno je otvorena, trudovi su sve češći, uz ljubičasto lice, grčevito hvatanje muža za ruku i poneki vrisak, to je t! Tiskaj, tiskaj, samo tiskaj! Koliko smo to već puta vidjeli i čuli? U stvarnosti se žene, posebno prvorotkinje ne porode za 15 minuta, niti su u bolnici smjesta otvorene 10 centimetara. Najčešće se to svede na 10 pa čak i 12 sati porođaja. Također, tiskanje iz ležeće pozicije je protivno gravitaciji .

6. Scena: Vikanje na partnera

Napaćena majka dere se  na sav glas. Vrišti da hoće nešto za bol, a bol je neizdrživa. Glavni krivac za to je uvijek po malo zbunjeni partner koji dobije svoju “jezičnu porciju”. Osoblje tada preuzima glavnu ulogu, a otac obično trpi napade stojeći po strani, kao tiha ali pomalo nepoželjna podrška. barem ga se takvim prikazuje. Danas su pak žene malo proaktivnije i bolje organizirane pa točno znaju koga i zašto žele pored sebe na porodu. S partnerima prolaze trudničke tečajeve, a sve veći broj ih se odlučuje i za stručne osobe kao na primjer doule. 

7. Scena: Beba treba pomoć

Zadnji trenutci prije poroda nerijetko su ispunjeni neizvjesnošću, a zna se dogoditi da crtica na aparatu koji pokazuje bebine vitalne znakove naprosto podivlja. Bebin život je u opasnosti! Nastaje trka, majka tiska dok joj oči u glavi ne ispadnu, a liječnik sa spravama koje ne možemo niti vidjeti, kreće u intervenciju i spas. Dok bebu odnose na drugi kraj sobe da ju operu, izvažu, urede, okupaju, dok majku oblivenu znojem šivaju….

Stvarnost: Posljednji trenutci poroda doista su napeti jer svi jedva čekaju da upoznaju bebu. ako je potrebna neka intervencija, liječnik i primalja uglavnom se dogovaraju oko tehnika koje će bebi izazvati što manje trauma. Žene također danas pridaju veliku pažnju prvom koža na koža kontaktu i žele odmah nakon poroda provesti neko vrijeme neometano sa svojom bebicom. 

foto: marcusnelson

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.