Istaknute teme Trudnoća

Raste broj žena koje strahuju od pobačaja

pobačaja

Iako istraživanja ne pokazuju rastuću stopu pobačaja u zapadnim zemljama, rastuća je stopa majki koje se oko pobačaja brinu. Unazad 10 godina, čak 33 posto više budućih majki strahuje od mogućnosti pobačaja tijekom trudnoće. U današnje vrijeme čak jedna od četiri trudnoće završi pobačajem, no to nisu brojke “od jučer”.

Nakon pobačaja velik broj žena opet uspješno zatrudni

Bile su aktualne i prošlog desetljeća. Dobra je pak vijest da je preko 90 posto žena koje su sudjelovale u ovom istraživanju, ali i imale pobačaj, nakon toga uspješno zatrudnjelo i rodilo zdravu bebu.

Provedeno istraživanje pokazalo je još jedan, recimo zanimljiv podatak. A to je da su žene počele koristiti testove za utvrđivanje trudnoće ne samo da potvrde trudnoću već da potvrde da su i dalje trudne nakon nekog vremena. Tako oko 22 posto trudnica upotrijebi čak 5 testova za trudnoću tijekom prvog tromjesečja.

Kako je i zašto pobačaj postao tako zabrinjavajuća tema?
Stručnjaci vjeruju da je razlog tome ponajprije jer se o njemu sve više govori, žene se povjeravaju jedna drugoj, pa i preko društvenih mreža, pobačaj je sve manje tabu ili nešto što se pokušava sakriti od očiju javnosti.

Mnoge kampanje posvećene su upravo tome, povećanju svijesti i prikazivanjem pobačaja kao nečeg o čemu se ne bi trebalo šutjeti i proživljavati u tišini i samoći. 

No, pitaju li se stručnjaci, jesmo li tolikom dostupnošću informacija postali u stvari još tjeskobniji? Tako je jedna mama podijelila da je zbog spoznaje o simptomima pobačaja u ranoj trudnoći u jednom razdoblju osjećala doslovno sve do jednoga.

Da ima nečega u toj priči potvrđuju daljnja istraživanja koja pokazuju da priče o pobačajima u medijima povećavaju strah i osjećaj anksioznosti kod oko polovice roditelja koji očekuju prinovu.

Od svih roditelja koji su to izjavili 83 posto ih je vidjelo sadržaj o pobačajima na društvenim mrežama. Zbog sadržaja se 51 posto njih osjećalo više preplašeno, dok je devet posto roditelja zbog takvog sadržaja postalo čak i opuštenije u vezi trudnoće.

foto: Pixabay

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.