Istaknute teme Učenje i rekreacija Zdravlje i sigurnost

Rano forsiranje jednog sporta nije najbolji put da dijete izraste u sportsku zvijezdu


Forsiranje jednog sporta, prema znanstvenicima, trebalo bi započeti negdje oko 14. godine

Jurnjava za uspjehom u današnje vrijeme pomaknula je dobne granice pa roditelji već i svoju malu djecu izlažu napornim treninzima kako bi od njih čim prije napravili zvijezde. Stoga ih sve češće pokušavaju rano specijalizirati u jednom sportu kako bi maksimalno povećali njihovu šansu da postignu rezultat. No, upravo to rano forsiranje jednog sporta, za koji roditelji imaju želju da im djeca igraju, stručnjaci smatraju i nije najbolji put do uspjeha.

U studiji koja se bavila proučavanjem povijesti profesionalnih igrača hokeja na ledu, istraživači sa sveučilišta medicine Penn State otkrili su da su u prosjeku profesionalni sportaši igrali više sportova kao djeca te se tek oko 14. godine opredijelili samo za hokej.

Matthew Silvis, profesor obiteljske medicine te ortopedije i rehabilitacije, a ujedno i liječnik hokejaškog tima Hershey Bearsa, izjavio je kako rezultati pomažu u otklanjanju uvjerenja da se djeca moraju rano specijalizirati u sportu kako bi uspjela.

– Mnoga djeca počinju specijalizirati hokej na ledu već u dobi od šest godina no u toj dobi to može ugroziti i mentalno i fizičko zdravlje – kazao je. Dodao je da u mnogim sportovima, među mnogim roditeljima i trenerima postoji uvjerenje da dijete ima najbolju šansu za sportsku stipendiju i uspjeh da mora odabrati određeni sport zaista rano u životu i usredotočiti se samo na njega.

– Forsiranje jednog sporta je zapravo suprotno onome što mi stručnjaci smatramo, a što nam je potvrdilo i istraživanje – istaknuo je.

Osim rizika od izgaranja djece nakon igranja samo jednog sporta od rane dobi, pojasnio je da postoje i fizički rizici za ranu specijalizaciju.

– Ako dijete trenira jedan sporta razvija samo jednu skupinu mišića i dovodi u opasnost do prekomjerne ozljede.

Istraživači su 91 profesionalnog hokejaša o svojim počecima gdje su navodili kada su se počeli baviti sportom, koje sportove su igrali, kada i zašto su se odlučili specijalizirati u hokeju na ledu.

Nakon analize podataka, istraživači su otkrili da je prosječna dob početka bilo kojeg sporta 4,5 godine, a srednja dob specijalizacije u hokeju na ledu bila je 14,3 godine. Samo 12 posto sportaša specijaliziralo se za svoj sport prije 12 godina. Većina sportaša igrala je dva do četiri sporta kao djeca, a nogomet i bejzbol bili su najpopularniji uz hokej.

Prosječna dob specijalizacije u hokeju na ledu – oko 14 – potvrđena je u svim hokejaškim jakosnim ligama.

Silvis se nada da će studija ne samo poslati poruku da je u redu da djeca igraju više sportova kada su mlada i da im to zapravo može biti i prednost.

– Igrajući mnogo sportova djeca će naučiti mnoge vještine i ri razvijati razne skupine mišića što će im kasnije pomoći ako se specijaliziraju za jedan sport – kazao je Silvis.

foto Guernsey Sports Commis

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.